in

Meчтите на трима роми – абитуриенти в България

Снимка: Борислав / dnevnik.bg

Борислав, Филда и Леонардо тази година са абитуриенти.

И тримата са отличници и мечтатели. Стипендианти са на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства и на Ромския образователен фонд.

Борислав Петров

Борислав Петров е роден в Кнежа, където живее и до днес. Кандидатства в Американския университет в България. Ако бъде приет, ще има една подготвителна година за ниво на английски език „C1“. И след това ще продължи да следва в специалност „Бизнес администрация и журналистика“.

С осигурените стипендии е успял да се сдобие с необходимите му учебни материали. Родителите ми пак щяха да ми ги купят, но щеше да им бъде много трудно, казва Борислав.

От малък мечтае някой ден да работи в голяма компания, където да бъде част от голям екип. Много би се радвал, ако успее да бъде на мениджърска позиция. Другото, за което мечтая, е да имам хубав живот – както студентски, така и след това, казва той. Надява се да има семейство, но и да пътува много. Казва, че иска да отиде в САЩ, по-точно в Ню Йорк. Гледал е много американски филми, които са го накарали да се влюби в тази страна.

Родителите на Борислав в момента са безработни. „Баща ми работеше допреди няколко месеца като международен шофьор. Той това си работи по принцип. Надявам се скоро отново да си намери работа“. Майка му пък е домакиня. Борислав има по-голяма сестра, която е сервитьорка в ресторант в Германия.

И двамата му родители са със средно образование. Вижда, че хората с образование живеят по-добре: „Родителите ми често ми казват, че животът е по-лесен, ако учиш. 90% от мотивацията ми за учене винаги е идвала от родителите ми“.

Попитан как си представя България след 20 години, Борислав отговаря: Не съм песимист, по-скоро съм оптимист. Смятам, че България има много голям потенциал и дори мисля, че в близките 10 години държавата може да бъде много по-хубава. Но аз все пак си мечтая да живея в Щатите.

Филда Михайлова

Филда Михайлова също е отличничка от гр. Кнежа. Казва, че със сигурност ще продължи да учи в университет. Една от мечтите ѝ е тъкмо това – да получи висше образование. Друга – след това да успее в работата.

Родителите на Филда работят в Испания. Тя също е живяла с тях и е учила там. Но решила, че ще се чувства по-добре в България и се върнала. Има брат и сестра, и двамата по-големи от нея и вече семейни. Сестра ѝ се омъжила неотдавна в Испания и Филда с нетърпение очаква скоро да стане леля.

Филда предпочита да живее в България. Вярва, че младите хора трябва да пробват да успеят най-напред тук. Убедена е, че в бъдеще България ще е „много по-подредена, с много повече възможности за младите хора“.

Филда / снимка: Дневник

Леонардо Минков

Леонардо Минков е от село Дългоделци, област Монтана. Завършва „Ресторантьорство“ в професионалната гимназия в гр. Лом. Сега иска да учи в Пловдив. Произхожда от бедно семейство, но е активен доброволец и подкрепя всякакви събития с младежка насоченост.

Иска да продължи да учи в специалност „Хотелиерство и ресторантьорство“ и иска някой ден да работи в туризма.

Родителите на Леонардо са безработни. В Северозападна България е много трудно, казва. Семейството му се издържало основно от социални помощ и от детски надбавки. Но въпреки това много му помага – „Баща ми понякога превозва пътници с колата си. Но и майка ми, и баща ми винаги се отзовават, когато ги извикат на някаква работа“.

Леонардо / Снимка: Дневник

Момчето няма намерение да работи и да живее в чужбина. Казва: От Родината няма по-хубаво. В чужбина дори и да получаваш много пари, винаги служиш на чужди хора. Попитан как си представя България след 20 години, Леонардо отговаря така: Нито съм оптимист, нито съм песимист. Реалист съм.

Източник: dnevnik.bg

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов