Категории: България

Meчтите на трима роми – абитуриенти в България

Реклама

Борислав, Филда и Леонардо тази година са абитуриенти.

И тримата са отличници и мечтатели. Стипендианти са на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства и на Ромския образователен фонд.

Борислав Петров

Борислав Петров е роден в Кнежа, където живее и до днес. Кандидатства в Американския университет в България. Ако бъде приет, ще има една подготвителна година за ниво на английски език „C1“. И след това ще продължи да следва в специалност „Бизнес администрация и журналистика“.

С осигурените стипендии е успял да се сдобие с необходимите му учебни материали. Родителите ми пак щяха да ми ги купят, но щеше да им бъде много трудно, казва Борислав.

От малък мечтае някой ден да работи в голяма компания, където да бъде част от голям екип. Много би се радвал, ако успее да бъде на мениджърска позиция. Другото, за което мечтая, е да имам хубав живот – както студентски, така и след това, казва той. Надява се да има семейство, но и да пътува много. Казва, че иска да отиде в САЩ, по-точно в Ню Йорк. Гледал е много американски филми, които са го накарали да се влюби в тази страна.

Родителите на Борислав в момента са безработни. „Баща ми работеше допреди няколко месеца като международен шофьор. Той това си работи по принцип. Надявам се скоро отново да си намери работа“. Майка му пък е домакиня. Борислав има по-голяма сестра, която е сервитьорка в ресторант в Германия.

И двамата му родители са със средно образование. Вижда, че хората с образование живеят по-добре: „Родителите ми често ми казват, че животът е по-лесен, ако учиш. 90% от мотивацията ми за учене винаги е идвала от родителите ми“.

Попитан как си представя България след 20 години, Борислав отговаря: Не съм песимист, по-скоро съм оптимист. Смятам, че България има много голям потенциал и дори мисля, че в близките 10 години държавата може да бъде много по-хубава. Но аз все пак си мечтая да живея в Щатите.

Филда Михайлова

Филда Михайлова също е отличничка от гр. Кнежа. Казва, че със сигурност ще продължи да учи в университет. Една от мечтите ѝ е тъкмо това – да получи висше образование. Друга – след това да успее в работата.

Родителите на Филда работят в Испания. Тя също е живяла с тях и е учила там. Но решила, че ще се чувства по-добре в България и се върнала. Има брат и сестра, и двамата по-големи от нея и вече семейни. Сестра ѝ се омъжила неотдавна в Испания и Филда с нетърпение очаква скоро да стане леля.

Филда предпочита да живее в България. Вярва, че младите хора трябва да пробват да успеят най-напред тук. Убедена е, че в бъдеще България ще е „много по-подредена, с много повече възможности за младите хора“.

Филда / снимка: Дневник

Леонардо Минков

Леонардо Минков е от село Дългоделци, област Монтана. Завършва „Ресторантьорство“ в професионалната гимназия в гр. Лом. Сега иска да учи в Пловдив. Произхожда от бедно семейство, но е активен доброволец и подкрепя всякакви събития с младежка насоченост.

Иска да продължи да учи в специалност „Хотелиерство и ресторантьорство“ и иска някой ден да работи в туризма.

Родителите на Леонардо са безработни. В Северозападна България е много трудно, казва. Семейството му се издържало основно от социални помощ и от детски надбавки. Но въпреки това много му помага – „Баща ми понякога превозва пътници с колата си. Но и майка ми, и баща ми винаги се отзовават, когато ги извикат на някаква работа“.

Леонардо / Снимка: Дневник

Момчето няма намерение да работи и да живее в чужбина. Казва: От Родината няма по-хубаво. В чужбина дори и да получаваш много пари, винаги служиш на чужди хора. Попитан как си представя България след 20 години, Леонардо отговаря така: Нито съм оптимист, нито съм песимист. Реалист съм.

Източник: dnevnik.bg

*******
Главен спонсор на наградата този месец:
Спонсор допълнителна награда:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Заместник-областните управители на Варна са освободени

Стана ясно, че са освободени от длъжност и двамата заместник-областни управители на Варна Изабела Иванова…

преди 5 минути

Едва на 25 години почина обичан български актьор: Поклон

Едва на 25-годишна възраст почина актьорът Димо Савов. Скръбната вест съобщиха от Държавен куклен театър…

преди 31 минути

Извънредно: Стрелба в столичен квартал. Има убит

Голяма трагедия разтърси София. В кв. "Модерно предградие" е имало стрелба, като има информация за…

преди 43 минути

Обявиха кога може да завърши ремонтът на бул. „Христо Смирненски“ във Варна

ВиК дейностите пред болница „Св. Марина“ приключват през юли, за да започне асфалтирането на бул.…

преди един час

Костадинов: Нямаме проблем да преодолеем противоречията си с ПП-ДБ. Имаме златен шанс

Според лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, независимо на кого ще бъде даден третият мандат, ключът…

преди 3 часа

Пожар пламна в жилищен блок в Монтана: Две деца са в болница

Пожар пламна в жилищен блок в град Монтана днес. Пламъците са започнали от апартамент на…

преди 3 часа