in

Варненският художник Милко Божков разкрива кога е „Лимонадено време“ (СНИМКИ)

„Лимонадено време“ е изложба на известния варненски художник Милко Божков.

Градската художествена галерия – Варна представя две нови платна на художника, както и рисунки от колекцията на Иван Ненков. Изложбата ще бъде експонирана до октомври 2018.

За Милко Божков „Лимонаденото време“ е „когато всичко и всички са вечни, най-хубавото е утре, а в събота в 4 има кино.“

Милко Божков е една от най-ярките личности в изключително силното поколение, което влиза в изкуството ни в началото на 1980-те години и внася в него истински съвременен дух въпреки ограниченията на тоталитарната естетическа нормативност, пише изкуствоведът Румен Серафимов.
Заедно с Ванко Урумов създава първите в България концептуални инсталации, официално показани във Варна през 1984 и 1985 г. Той е в основата на много нови явления, стилови посоки и съвременно изразяване у нас и ще се окаже, че мисленето му е адекватно на хипермодерното разбиране и осъзнаване за необходимостта от преоткриване на сериозните, духовни идеи в изкуството.

Към един високо естетичен, сложен и вълнуващ духовен универсализъм той се стреми от самото начало на артистичния си път – още във философската дълбочина и тъжна драматургия на фигуративните му творби от 1980-те години, във великолепните поетично-метафорични и абстрактни картини и литографии от 1990-те години, в сложното съчетание на реалистично изобразяване с абстрактна знаковост след 2000 г.

В изкуството си Милко Божков проявява рядката способност да примирява и хармонизира различни, дори противоположни пластични принципи – реалистичното и абстрактното, илюзорното и имагинерното, наративното и знаково-символичното, живописното и линеарно-декоративното. Това е страст да противопоставя, да нарушава стиловата монотонност, да разширява възможностите за изразяване на по-дълбок и универсален смисъл, да включва необикновеното и енигматичното в своите сцени, да постига сложен ритъм и богата пластическа структура.

Мисля, че почти винаги Милко Божков е изобразявал местата и състоянията, които са му носили хармония и в които се е чувствал щастлив. От самото начало той визуализира представата си – осъзната или интуитивна, конкретизирана или абстрактна – за своята лична Аркадия (с това име са назовани немалко негови картини и графики). Открива я преди всичко в детството си, от което в творбите му се явяват незаличими в съзнанието му образи – реката, върбите, поляните, хълмовете, дворовете, птиците, сезоните, луната.

С уникалната си дарба и забележителна ерудиция той е способен да създава високо културно изкуство, в което с удивителна мъдрост смесва, съпоставя и интерпретира времена, култури, естетически, морални и философски категории. В него, с неизчерпаемите преображения на формата той сякаш събира разпилените, но все още живи територии и оцелели свидетелства на чистия, универсален дух.

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов