in

Комисия ще описва щетите след торнадото във варненското село Куманово (СНИМКИ/ВИДЕО)

12 са пострадалите къщи във варненското село Куманово. Най-много щети по покривите, като на една от къщите покривът е бил изтръгнат от самата постройка.

Според разказите на местните жители поривът на вятъра е продължил около минута – минута и половина, но е бил много силен. Бурята е приличала на торнадо.

„20 къщи останаха без покриви на територията на община Аксаково, 12 къщи в Куманово и 8 в Климентово. И днес ще продължат да се описват щетите. Ще бъдат отпуснати еднократни помощи в размер на 325 лева. Само едно семейство е останало без жилище, но е осигурено място, където да пребивава. Така че към момента нямаме бедстващи хора”. Това заяви областният управител на Варна Стоян Пасев, който следи ситуацията във Варна след обилния дъжд, който вчера наводни центъра на града. В околните селища обаче, където вилня малко торнадо, все още има проблеми.

„След всяко бедствие, има и криза. Създаде се кризисна ситуация. Но за да обяви областният управител криза, трябва да има бедствено положение на територията на поне две общини. Въпреки това общините могат да кандидатстват за помощи към Комисията за бедствия и аварии, ако има нанесени материални щети върху инфраструктурата или обществените сгради”, добави областният управител на Варна Стоян Пасев, пред Нова телевизия.

 В същото време Варна беше блокирана от наводнения, причинени от поройния дъжд, който се изсипа за кратко над града вчера.

Снимка: Нова Варна

В пожарната служба са получени около 40 сигнала за наводнени избени помещения, гаражи и обществени сгради. Сред тях са три детски градини, трафопост, както и приземният етаж на АГ-болницата във Варна.

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов