in

Министерството на туризма: Не сме оправомощени да продаваме плажовете, а само да ги управляваме

Снимка: bnr.bg

Министерството на туризма отвърна на вицепремиера Валери Симеонов след негова публикация във Фейсбук по адрес на дейността на министъра на туризма Николина Ангелкова, предаде канал 3.

„Министерството на туризма информира, че няма право да продава плажовете, а само да ги управлява, като ги отдава под наем или на концесия съгласно закона“, обявиха от пресслужбата на туристическото ведомство.

Повод за отговора, пък бе изявлението на Симеонов в социалната мрежа, което гласеше:

„На южния плаж на Слънчев бряг – ново 20.

По достоверна информация, Министърът на туризма е поискала писмено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството да извади 20 декара плаж от изключителна държавна собственост и да бъде прекатегоризирана като частна. Така обикновено се подготвя продажбата на държавни парцели. Става дума за пясъчни терени около хотелите на Елена Иванова – шефка на “Съюза на собствениците на Слънчев бряг”, както и за асфалтирания път и паркинг до скандалния хотел „Оазис“ на самия бряг на морето.

Миналата година подадох сигнал за незаконните обекти пред хотелите на Иванова „Амфора“ и „Империал“, съсипали десетки декари златен пясъчен плаж: паркинги, спортни площадки, детски площадки, незаконни заведения, пътища, огради, и други, които госпожата беше присвоила с пасивното съдействие на държавните и общински органи. В резултат от сигнала, обектите бяха премахнати, но апетитите останаха.

Елена Иванова беше яростен поддръжник през 2017 г. на шумните заведения в курорта и публикуваше несъгласувани с организацията си позиции в тяхна защита. Явно лоялността й предстои да бъде осребрена.

Когато в Министерски съвет бъде внесено това решение, ще протестирам и ще гласувам против! Защото, както е тръгнало, ще останем без плажове – х-л „Оазис“, х-л „Дюн“, „Какао Бийч“, Бургас – северен плаж, и много други“.

Отговорът на Министерството на туризма, пък бе следният:

„По повод публикации в социалната мрежа и медии Министерството на туризма информира, че няма право да продава плажовете, а само да ги управлява, като ги отдава под наем или на концесия съгласно закона. Министерството на туризма е оправомощено да изиска изменение на кадастралните карти на плажовете. Това задължение е вменено със закон на министъра.

Именно такава процедура за съответствие на специализираната с кадастралната карта е стартирала за морски плаж „Слънчев бряг-юг“ поради обстоятелството, че са налични специализирани карти, които са по-актуални от кадастралните. Специализираните карти се изготвят от Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

За отдаването под наем и на концесия на обекти изключителна държавна собственост, каквито са морските плажове, е много важно за правилното провеждане на процедурите и съставянето на коректни документи от страна на Министерството на туризма то да разполага с актуални данни. Затова Министерството на туризма изисква да бъдат актуализирани кадастралните карти в съответствие със специализираните. Обикновено кадастралните карти датират от 2005 г., а специализираните карти са изменени около 2015 г. и отразяват доста по-точно обективното състояние на морския плаж“.

В задочния спор бе намесен и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който коментира:

„Превратно тълкуваме нещата, може би. Утре ще говорим на Министерски съвет с вицепремиера Симеонов по темата, най-вероятно.

Нормална процедура по специализираната карта, да поиска министър Ангелкова, нещо подобно. Имаме съответно възможност да променим кадастралната карта на база на специализираната, но вече имаме промяна на вещните права, през това време – тези две години откакто е влязла в сила специализираната карта, но не е нанесена в кадастралната. Отново ще изискаме от министър Ангелкова компетентно становище. Темата, която вицепремиерът Симеонов засегна, за приватизация, за, съответно, продажба на държавни имоти, не стои на дневен ред“, заяви министър Нанков от Кюстендил.

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов