in ,

Ученичка от Варна спечели награда от Харвардския университет (ВИДЕО ИНТЕРВЮ)

Снимка: Нова Варна

Десетокласничката Валерия Германова от Варна е сред седемте ученици в България, носители на престижната награда Harvard Book Award за 2018 година.

Победителите се определят всяка година сред около 2000 училища по целия свят, а на национално ниво наградата се дава от местните клубове на завършилите Харвард. У нас се връчва от Харвард клуб България.

Носителите на наградата се избират след сериозна селекция, която включва номинации от партньорски организации, интервюта и оценяване на кандидатите от членовете на Харвард клуб България.

Целта на Harvard Book Award е да открие и награди ученици от 10. и 11. клас, които имат изключителни постижения, както и да ги мотивира да се развиват в областта си.

Призьорите получават книга, официален сертификат Harvard Prize Book Award и покана за специалната церемония на Харвард клуб България през есента, на която ще им бъде връчено отличието.

Валерия е възпитаник на ГПЧЕ „Йоан Екзарх“. Учи в паралелка с изучаване на английски и френски език. Участва в състезания по речи и дебати и по математическа лингвистика. Спечелила е Националната олимпиада по английски език в своята категория, както и стипендия на Американската фондация за България. Отскоро е започнала да посещава клуб по фотография. Президент е на клуб „Интеракт Варна Галатея” – младежка организация на Rotary International, която осъществява проекти, целящи да помагат на учениците, училището и града.

През август Валерия заминава за САЩ. Там ще прекара една учебна година, благодарение на стипендията по програма ASSIST, която е спечелила.

Екипът на „Нова Варна“ разговаря с талантливата Валерия.

Повече за нея, нейните извънкласни занимания и бъдещи планове можете да чуете в интервюто.

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.