in

Ценно дарение получи Държавният архив във Варна

Непознат до момента ръкопис на църковна песен, обработена от композитора Добри Христов, много семейни снимки, кореспонденция и лични писма между него дъщеря му Лиляна, получи като дарение днес Държавният архив във Варна.

Дарението направи Добри Христов Ватцке – внук на кампозитора, съобщи радио „Варна“. Инж Ватцке е на 81 години и след 1941 година не е идвал в България.

Почти всички документи той донесе от Германия. Повечето са от архива на дъщерята на композитора и са съхранявани във фамилията в чужбина, поради което са неизвестни у нас.

Партитурата на църковната песен, копие от която получават варненския архива, хор Морски звуци и Министерство на културата, е собственоръчно писана от композитора, подчерта внукът. Той уточни, че догодина ще дари останалата част от архива на дядо си.

Добри Христов е една от най-важните личности в българската музикална история. Той е композитор, хоров диригент, музикален теоретик и фолклорист, представител на така нареченото Първо поколение български композитори.

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов