in

Деца във Варна сами подавали сигнали за домашно насилие

Снимката е илюстративна

Сигналите, които постъпват в отдел „Закрила на детето“ във Варна, най-често са свързани с домашно насилие.

Това каза пред Радио „Фокус“ – Варна Анна Конукова, ръководител на отдел „Закрила на детето“ към Дирекция „Социално подпомагане“ – Варна.

„Част от тези сигнали са свързани с деца на разведени родители, когато вече родителите са се развели или все още нямат дела, но живеят разделено. При наличие на друг партньор много често биологичният баща или майка, по-често баща, сигнализират, че се упражнява някакво насилие върху децата, изразяващо се в шамари, викове, оценки, груби думи към децата“, посочи Анна Конукова.

Тя отбеляза, че често тези случаи не могат да бъдат потвърдени, въпреки че се разговаря самостоятелно и с децата, и с възрастните, които се грижат за тях. Извършва се и консултиране на хората, които се грижат за децата как да се отглеждат без присъствие на елементи на насилие, добави Анна Конукова.

През месец май отделът е работил по подобен случай, свързан с две деца. При срещи на биологичния баща с децата те споделят, че съжителстващият с майката упражнява насилие.

„По-големите деца подават и сами сигнали за насилие на националния телефон. Имаме такъв случай през месец май, когато приятелка на момче на 15 години подава сигнал за момчето, че е обект на домашно насилие от страна на майката във връзка с неизпълнение на училищни задължения и подготовка за училище. Това не означава, че те не трябва да се подготвят за училище, това е основен техен ангажимент в тази възраст, но тези правила и задължение трябва да се постигат с приемливи методи на възпитание, изключващи насилие“, допълни Анна Конукова.

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов