in

Океанариум за над 100 милиона лева изграждат в Бургас

Снимка: Проектът за "Парк Океанариум"

Три компании са заявили готовност да инвестират над 100 000 000 лева в „Парк Океанариум“ Бургас в Морската градина.

Представители на „Уотър Атракшънс Къмпани Плюс“ са входирали уведомително писмо до общинския съвет в Бургас, за да представят подробности от своя проект. От документа става ясно, че със строителството на „Парк Океанариум“ се ангажират три компании.

Това са „Уотър Атракшънс Къмпани Плюс“, „Хоризонт-Иванов“ – участник в строителството на „Океанариум“ Владивосток и международната фирма „Полин Уотърпаркс“, която в световен мащаб е в Топ 3 на фирмите, изграждащи, управляващи и консултиращи водно-атракционни комплекси.

Предвидено е изпълнението на проекта да премине през четири етапа: аква парк, на втора фаза ще бъде построен делфинариум и Океанариум /аквариум с морска флора и фауна/ плюс развлекателно-опознавателен комплекс и последната фаза е посветена на изграждането на открит паркинг на три нива и закрит водно-оздравителен комплекс.

Ако получат разрешението, новите инвеститори са готови да започнат изграждането на комплекса дори още през месец септември, когато отпадат забраните за строителство в Бургас заради активния туристически сезон.

С идеята за изграждане на атракционния комплекс през 2013 година беше ангажирана руската компания „Мостовик“. Оттам писаха до местния парламент, че налагането на санкции от Европейския съюз върху руски банки е засегнало основните кредитори на дружеството в лицето на ГАЗПРОМ БАНК и затова финансовият ресурс от 50 000 000 евро е бил блокиран.

В уведомлението си до общинските съветници от „Уотър Атракшънс Къмпани Плюс“ разкриват, че към днешна дата „Мостовик“ не е участник в проекта и не притежава акции в дружеството концесионер.

Източник: Дарик-Бургас

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.