in

Общинските болници и диагностично-консултативните центрове във Варна са в стабилно финансово състояние

В стабилно финансово състояние са общинските болници и диагностично-консултативни центрове във Варна.

Това стана ясно на днешното заседание на ПК „Собственост и стопанство“, на което бяха приети годишните финансови отчети на лечебните заведения за 2017 г.

Отрицателни резултати отчитат единствено АГ-болницата „Проф. д-р Димитър Стаматов – Варна“, ДКЦ „Св. Иван Рилски“ в „Аспарухово“ и Специализираната болница по очни болести, но са предприети оздравителни мерки. При всички лечебни заведения се наблюдава добра финансова дисциплина, бе изтъкнато на заседанието.

Болниците и ДКЦ-та се сблъскват с еднакви трудности. Част от тях са тежката конкурентна среда, остарелият сграден фонд, недостатъчно модерната апаратура. Голямо изпитание остават лимитите за лечебните заведения, а като сериозен проблем се очертава застаряващият медицински персонал. Заради изплащане на възнаграждения за прослужено време разходите на лечебните заведения непрекъснато ще растат.

Въпреки затрудненията общинските лечебни заведения предлагат качествени услуги, като някои от тях отчитат ръст на пациентите. Трайна тенденция към повишаване например бележи болницата за онкологични заболявания „Д-р Марко Марков“. През 2017 г. през лечебното заведение са преминали над 1 400 пациенти повече спрямо предходната година. Причините за този факт са нарастването на заболеваемостта в световен мащаб, повишеният прием на хора от Добрич и областта и не на последно място е факторът доверие на пациентите в специализираната болница.

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов