in

Социалният министър се срещна с родителите от палатковия лагер във Варна (СНИМКИ)

Снимка: Нова Варна

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков посети родителите на деца с увреждания, които вече четвърти ден провеждат безсрочен палатков лагер –„Системата ни/ги убива“ до Община Варна в подкрепа на идентичната инициатива в София.

Снимка: Нова Варна

Техните искания са за спешно изготвяне на електронен регистър за децата/лицата с увреждания, увеличаване на финансирането за услугата „Лична помощ“, отчитане на индивидуалните потребности при достъпа до услугата, средствата за нея да бъдат отпускани след анализ на конкретните индивидуални потребности, както и преразглеждане на Наредбата за медицинска експертиза на работоспособността.

Снимка: Нова Варна

Родителите настояха пред министъра за цялостна реформа в сектора, както и за приемането на Закона за личната помощ.

Снимка: Нова Варна

Министърът отговори, че цялостна реформа по отношение грижите за хората с увреждания няма как да стане за месец-два. Той изрази опасения, че дори след приемане на Закона ще е необходимо време, за да даде нужните резултати:

„Ултимативното поставяне на въпроса „Ние ще сме тук докато парламентът не приеме Закона за личната помощ” за мен поражда притеснение, че може отново да не направим най-вярната крачка“.

Снимка: Нова Варна

„Омбудсманът Мая Манолова внесе в началото на седмицата проектозакона за личната помощ и ние се ангажирахме да пресметнем колко ще струва финансирането на тази лична помощ. Знаете, че от 2017 г. се регламентира помощ за семействата на деца с увреждания, която получават около 26 000 деца. Остана нерешен проблемът с децата, навършили пълнолетие. Защото тогава подкрепата от държавата спада“, каза министър Петков.

Той настоя да чуе от родителите какви са проблемите и исканията им и дали проектозаконът би разрешил проблемите им.

Снимка: Нова Варна

„С този закон със сигурност няма да се решат проблемите ни, защото трябва изцяло нова философия в сектора увреждания. В момента вместо системата да ни подкрепя, ние обслужваме системата. Моят син е на 20 години, аз като чуя, че трябва да ходя за лекарства, и се плаша. Това е за цял живот, не е моментно състояние. Искаме индивидуална оценка на потребностите на всеки човек с увреждания. Тези 900 лв., които се дадох, са на калпак. Полага ти се количка, от която нямаш нужда, или рехабилитация, от която нямаш нужда. Искаме да се установи всеки от каква помощ има нужда, за да продължи да бъде част от това общество. Децата да ходят на училище, възрастните да работят и плащат данъци. Имаме крещяща нужда от някаква стъпка, защото хората с най-тежки увреждания са оставени да вегетират. Това е геноцид. Всяка майка която гледа човек с увреждания иска да работи, но не може. Тя остава с детето си с 220 лв. И всяко кандидатстване за асистентска програма е уморително. Обучават ни хора, които не са виждали човек с увреждания. Дават ни работно облекло, за да гледаме децата си „, сподели Дияна Димитрова, майка на дете с увреждания.

Снимка: Нова Варна

„На кравата Пенка проблемът се реши за една седмица. А ние години наред обясняваме едно и също нещо. Това е геноцид. Искаме пълна реформа в системата. Искаме човекът да бъде обслужван, не ние да обслужваме системата. Не чиновници, които да ми обучават как да си гледаме детето”, каза друга майка на дете с увреждания по време на срещата.

Снимка: Нова Варна

Родителите на деца и младежи с увреждания посочиха, че в дневните центрове не се предлага развиващо обучение, тъй като в тях няма психолози и педагози:

„Нашите деца все едно са отписани и това се натрапва като усещане всеки ден. Знаем, че се разкриват нови социални услуги, но трябват повече и то с различен профил, за да може ние и децата ни да имаме избор от терапии и рехабилитации, от които те се нуждаят“.

Снимка: Нова Варна

Родителите ще продължат протеста си, докато не бъдат удовлетворени исканията им. Инициирали са и подписка, която всеки един гражданин, подкрепящ каузата им, може да подпише.

Снимка: Нова Варна

Надяват се, че гласността, която получават проблемите им, ще даде резултат и ще подобри живота на децата им, за да могат да бъдат пълноценна част от обществото.

Снимка: Нова Варна

 

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.