in

Обучение за опазване на културното наследство се проведе в Регионалния исторически музей – Шумен

Снимка: wikipedia

В осем работни групи премина практическият модул на обучението по опазване на културното наследство в РИМ – Шумен, предаде Радио „Фокус“ – Шумен.

За участниците в обучението бяха организирани тренинги по автентификация и оценка на археологически обекти и монети, както и тематичен тест. От четири предмета- два археологически и нумизматични, обучаемите трябваше да идентифицират, оригиналите и фалшификатите и да изготвят работна карта към всеки предмет. Доц.д-р Женя Жекова от Регионален исторически музей – Шумен посочи, че в последните години у нас набира голяма скорост опасната тенденция на продуцирането на фалшификати.

„Част от тях заливат нерегламентирания местен пазар, друга част изтичат на Запад, по големите аукциони. Обучението цели именно това- да се предпази всеки един музей от навлизането на фалшификати в колекциите. Това събиране на колеги, този обмен на информация показва нивото и на компетентност и сферите, в които се разпростират тези фалшификати“, заяви доц. Жекова.

Познанията, свързани с разпространението на определен тип предмети в даден район е изключително полезно за всеки музеен работник, посочи Игор Лазаренко от РИМ- Варна. По думите му, форумът дава среща на различни специалисти и възможност за обмен на полезна информация.

Доц. д-р Николай Марков от Националния исторически музей, един от лекторите на обучението посочи, че са представени основни принципни положения, които трябва да бъдат съблюдавани от музейните специалисти при оценката за автентичност на даден паметник и оценката му в условията на свободен пазар.

„Пазар, макар и силно ограничен със Закона за културното наследство. Това са задължителни познания за всеки един специалист. Задали сме вече тона, трасирали сме началото, пътя, по който трябва да върви всеки от колегите. За съжаление, ние се оказваме в догонваща позиция спрямо фалшифкаторите“, каза доц. Марков.

Проф. Иля Прокопов, също лектор, даде висока оценка за професионализма и научната подготовка на участниците в обученнието.

„Много съм впечатлен, колегите са много подготвени. Това, което липсва е как да се предпазим от тези, които се опитват да видоизменят историята, да я променят да произвеждат фалшификати и как да започнем да оценяваме културното наследство. Казват- имаме едно голямо богатство, безценно. Колко безценно? Не можело да се оценява в пари. Би следвало да може, защото някои трябва да поеме отговоронст. Ние не застраховаме нашите ценности, защото те не са оценени. Ние нямаме бюджети за застраховка“, коментира проф. Прокопов.

Обучението „Идентификация, автентификация и оценка на археологически обекти, монети и монетовидни предмети“ е организирано от дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” и Бюро Творческа Европа – България към Министерството на културата. Д-р Аксиния Бутева, гл.експерт в дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” посочи, че форумът е породен от потребността на музейната колегия от по- задълбочена информация и практически насоки по извършване на процедурата по идентификация на археологически обекти, монети и монетовиднипредмети. Тази процедура е задължителна дейност в музейната работа.

„Законодателството изисква осъществяването на тази процедура, Законът за културното наследство и подзаконовата нормативна амтивна уредба. Това е задължително за да влезе един предмет в музейния фонд. От една страна музеите трябва да идентифицират това, което придобиват за собствени цели, за да е ясно какво получават, а от друга страна има юридически и физически лица, които имат потребност да си изяснят какво притежават“, коментира д-р Бутева.

Тя посочи, че музейните специаисти трябва да имат готовността и познанията на експерти, за да могат да преценят автентичността на съответния артефакт.

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов