in

Едно от най-старите читалища в България тъне в разруха (СНИМКИ)

Снимка: bTV

Снимка: bTV

Снимки на изоставеното читалище „Светлина” предизвикаха широк отзвук в социалните мрежи. Защо тази красива сграда е в трагично състояние?

В читалище „Светлина” в момента се влиза от разбития прозорец в лявата част на сцената, предаде bTV. Централният вход е закован.

Половината живот на Христо Тъпанов минава в тази сграда и през парадния вход. Днес той е на 85 години, но трябва да мине през прозореца вляво. Бил е 10 години председател на читалището, после актьор в трупата и майстор на декорите.

Снимка: bTV

Разказва, че в залата е царял живот, долу е имало 250 места, а горе са направили амфитеатрално 50 места. Сега му се плаче, като гледа разрухата.
Строжът на залата започва с доброволни дарения и доброволен труд на хората от Шипка. Завършва по царско време – през 1934 година. Централният вход е готов по оригиналния проект през 50-те години. За това време обаче в читалището грейва и първият прожекционен киноапарат.

Снимка: bTV

Първият прожектиран там филм е бил „Цигански табор”, спомня си Христо.
Пред очите на Стефка, Здравка и Илиана още са плюшените завеси на сцената, полилеите и пълната зала. В най-добрите години читалището има 11 самодейни състава.

Здравка е една от потомиките на Христо Караджов – основателят на читалището още през 1861 година и не може да си обясни как хората са успели да бъдат единни по време на робството, а сега да не успяват да съхранят ценното, което са съградили.
Илияна е била дълги години библиотекар и след промените в началото на 90-те е видяла в какво се превръщат мечтите. Всичко там повтаря класическата схема на безстопанственост и разграбване.

„Като дойде демокрацията, хората станаха по-лоши. Борили сме се да спасяваме имуществото – с една количка на единия ден 8 часа пренасяме, на другия ден през нощта крадците крадяха. Бяха окрадени и ключовете, и кабелите”, разказа Христо Тъпанов.

Снимка: bTV

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов