in

Ще спре ли работата на филиала на НИМХ във Варна

Снимка: Shutterstock

Около 1,190 млн. лева са необходими за петте звена на Националния институт по метеорология и хидрология в цялата страна.

Една пета от парите или около 280 000 лева трябват на Филиала във Варна и цяла Източна България, за да продължи да съществува, обясни директорът на звеното Иван Иванов. съобщава ИА „Фокус“.

По думите му парите са необходими за заплащане на хората, работещи в системите за ранно предупреждение, както и за нощен, празничен и извънреден труд, за охрана и поддръжка на сградите, за застраховки на персонала и за станциите. На територията на Източна България работят 110 човека на основен трудов договор и още толкова по втори трудов договор. Само във Варна служителите са 35.

„Това са хора, които работят в цялата мониторингова система, изготвят прогнозата за времето, прогнозата за нивата на реките и така нататък“, обясни Иванов.

Той добави, че областният управител на Варна е изразил подкрепа към исканията на метеоролозите, които ще протестират на 21 юни в София.

Служителите в системата на НИМХ в Източна България са подкрепени и от областните управители и кметовете на Шумен и Русе.

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов