in

Започна „Всенародно веселие с носия“ край Варна

Първото „Всенародно веселие с носия“ ще се проведе на 23 юни в местност „Авренска поляна“ край град Белослав.

Събитието се организира в навечерието на Еньовден. Входът за мероприятието е свободен, а началният час е 10.30 часа.

Организатори на проявата са Народно читалище „Съзнание 1926“, „Виртуален музей на България“, проект „История в шевици“, „Фестивал на Шевицата“, Радослав Радков и приятели.

Авренската поляна е една от най-живописните дестинации в областта. Самото събитие ще е под формата на пикник. Единственото задължително условие за присъстващите ще бъде облеклото. Изискванията са участниците да бъдат с автентична носия, ансамблова / сценична носия или елемент от носия.

„Може да дойдете с цялото си семейство или с приятели. Домашно приготвената храна е разрешена. Ще бъде позволено и ползването на обезопасени скари. Не забравяйте и одеяла или постелки, на които да се разположите. На поляната ще има и фирма за кетъринг.“, посочват организаторите.

За онези, които искат да дойдат на палатка – на поляната ще бъде обособено сценично пространство, място за голям огън и хора. Цялото останало пространство може да се ползва за палатков лагер. До поляната може да се стигне и пеш, и с превозно средство, като на мястото има паркинг.

Присъстващите ще имат възможност да наблюдават обичая „Еньова буля“. Жени ще имат възможност на 23-ти да бъдат поведени от Авренската поляна към местността с побитите камъни, където ще берат полски цветя и ще плетат венци. Най-смелите и издръжливи моми, които ще дочакат изгрева на 24-ти юни, ще имат възможността да се включат в ритуалите „ритуално измиване“ и „бране на билки“.

Стари снимки от миналото на село Гебедже ще бъдат изложени на Авренската поляна.

Във веселието ще се включат оркестър „Белослав“, самодейци от община Белослав и гости.

Ще участват народни певици, както и няколко танцови състава.

По време на събитието ще се проведе конкурс за автентична носия. Участниците във веселието ще имат възможност след залез да уловят слънцето чрез огъня на нестинарския танц.

Вечерта на поляната ще се прожектира ретроспективен филм за „Фестивал на шевицата“ Белослав – 2017, който тази година ще се проведе в два дни: на 8-9 септември.

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов