in

Могат ли да скърбят китовете и делфините (ВИДЕО)

Снимката е илюстративна

Задавайки си въпроса могат ли китообразните да тъгуват за починалите си роднини, учените близо 50 години проучват съобщения за подобно поведение и стигат до извода, че има връзка между проявата на такива чувства и размерът и сложността на мозъка, съобщава Science.

Новото проучване на изследователи от Центъра за изучаване и опазване на делфините в Порденоне (Италия) е публикувано в Zoology.

За хората, шимпанзетата, бабуините и слоновете скръбта е естествена реакция при смъртта на близко същество. Все пак не можем да кажем със сигурност как се държат представителите на други видове в този случай. Известно е, че поведение, подобно на израз на скръб, често се среща при китоподобните. В интернет има много видеоклипове и снимки, които показват как делфините (най-вече женските) се движат заедно с телата на мъртвите си деца, бутайки труповете им с глава или гърб.

На видеото, което биолозите заснемат в Средиземно море през 2016 година, ивичест делфин (Stenella coeruleoalba) не оставя починалата си приятелка повече от час.

Grieving striped dolphin from Giovanni Bearzi on Vimeo.

Биологът Джовани Беарци (Giovanni Bearzi) от Центъра за изучаване и опазване на делфините в Порденоне (Италия) заедно с колегите си анализира 78 научни отчета с доказателства за такова поведение от 1970 до 2016 г. Нещо подобно на скръб се проявява само при 20 от 88 вида китообразни. По принцип това са делфини от родовете Sousa и Tursiops, а от китовете тъгува само гърбатият кит (Megaptera novaeangliae).

Учените откриха връзка между проявите на „скръб“ и размера на мозъка и неговата сложност при китоподобните. По-конкретно, при делфините мозъкът е по-голям и по-сложен, отколкото на баленовите китове. Съществуват научни данни, които показват, че изразяването на тъга е присъщо само на социалните животни с голям и сложно устроен мозък.

Ричард Конър (Richard Connor), биолог, специалист по китообрзните от Университета в Масачузетс в Дартмут, нарича проучването „интересно“, но добавя, че от еволюционна гледна точка „няма причина да мислим, че скърбят само хората“.

Според учените, за да се разбере по-добре поведението на делфините и китовете, са необходими повече изследвания. Трябва да се запишат звуците, които издават „скърбящите” делфини, както и да се анализира на нивата на хормоните в капките вода, които те издишват, казват биолозите. Засега учените не могат да отговорят наистина ли китоподобните са толкова емоционални?

Източник: nauka.offnews.bg

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов