in

Село Стоилово отпразнува Еньовден по стар обичай

Снимка: Радио „Фокус“ – Бургас

С голям венец от билки и традиционно хоро с село Стоилово се празнува Еньовден.

Това каза пред Радио „Фокус“ – Бургас Златка Стаматова, бивш кметски наместник на странджанското село Стоилово. По думите й днес по стар обичай са станали рано и още преди изгрева на слънцето, всички участници, отново облечени с носии, са отишли пак при бакъра, където са оставили китките и там са направили наричането.

„2-3 жени наричат и казват да му е честита китката, на когото е да бъде преди всичко жив и здрав. Ако е мома да вземе най-хубавото момче, ако е момче да вземе най-хубавата мома. Докато се свършат цветята се изреждат всички. Става много весело“, каза още Стаматова.

Тя добави, че след това палят огън и варят чай от стари билки. Според думите й най-предпочитаните билки в района са лайката, жълтият и белият равнец и липата. „После вързват кръста си с жъладика, за да не ги боли кръста. След това се търкалят по поляната за здраве, берекет и всичко добро“, допълни още тя.

По думите й на този ден уграят боси хоро. „Обикаляме и има един голям венец, който ни сме си го направили от билки и всеки се промушва от този венец и се прекръства за здраве“, каза още Стаматова. Според нея много хора се събират всяка година на всякаква вързаст, посещават ги и гости от други места.

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов