in

Фотокапани дебнат за нарушители на плаж „Корал” (ВИДЕО)

Снимка: Надежда Чипева

Нов скандал край морето. Фотокапани дебнат за нарушители на плаж „Корал”!

Сдружение „Да запазим „Корал”” внесе жалба в Комисията за защита на личните данни срещу испанската компания „Ибердрола инмобилиария“, която с плакат предупреди преминаващите през имота й, че ще бъдат снимани.

Почитателите на дивото къмпингуване решиха да се пошегуват със ситуацията и започнаха сами да изпращат снимките си на полицията в Царево, за да не се налага тя да ги издирва, след като преминат през имота.

Не на шега обаче, те сезираха Комисията за защита на личните данни, която до три месеца трябва да се произнесе дали има нарушение на новия регламент за личните данни.

Снимка за полицията! Така собствениците на терена около плаж „Корал” се опитват да стреснат всички, които искат да паркират колите или караваните си на тяхна територия. От няколко дни върху загражденията са поставени табели с предупреждение, че нарушителите ще бъдат снимани с фото-капан, а лицата им ще бъдат изпращани в полицията.

„Това е директна извън законна мутренска заплаха”, коментира проф. Евгени Дайнов.

„По-скоро ме притеснява фактът, че е допуснато това нещо да бъде частна собственост. След като е допуснато, собственикът може да прави това, което прецени”, коментира летовник.

До поставянето на табели се стигнало след 4 подадени сигнала от охранителната фирма до полицейското управление в Царево, че неизвестни премахват част от оградата.

Въпреки предупредителните табели за фотокапани, екип на NOVA не видя такива. Не успя да ги покаже и дежурният охранител на смяна.

Любителите на свободното плажуване обаче не могат да се примирят с ограничаването на свободата им. Екологът Тома Белев дал идея, а професор Евгений Дайнов я доразвил.

„За улеснение на родната милиция – да си пратим физиономиите с кратък текст. За да знае кого да арестува, кога и къде, ние предварително да си покажем физиономиите, пращаме ги на РПУ-Бургас”, обясни проф. Дайнов.

Към момента в полицията по неофициални данни са получени няколко снимки от привърженици на сдружението „Да запазим „Корал””. Оттам обаче са категорични че се касае за частно-правен конфликт.

„Самият закон за частната охранителна дейност ясно регламентира начина, как да използва техническите средства – че трябва да има информационни табели, с които да оповести използването на същите. Ред за използване на видеозаписите, как се съхраняват, как се унищожават. Това всичко е регламентирано в Закона за частната охранителна дейност. Никакви записи не са предоставени в районното управление”, обясни главен инспектор Красимир Киров- началник на РУП Царево.

Конфликтът продължава от години. След като се сблъскаха интересите на собственика на имота и на свободно къмпингуващите, свикнали години наред да разполагат палатките си там.

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов