in

Преславското съкровище гостува на изложение в Лувъра

Снимка: pixabay

България гостува в Лувъра с изложба „Преславското съкровище и Преслав – средновековна столица на България”, която ще бъде открита официално в Париж на 30 юни в Зала 6 на крило „Ришельо” на музея.

Експозицията е посветена на Първото българско царство и в нея са включени 45 паметника от Археологическия музей „Велики Преслав”, Националния исторически музей (НИМ) и Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ).

Най-голям интерес сред посетителите безспорно ще предизвика Преславското златно съкровище, изработено в Константинопол в периода от края на ІХ век до 971 г. Освен с каменна пластика на сгради от Велики Преслав, Националният исторически музей участва с много любопитен експонат – Накрайникът има форма на касета, характерна за ранновизантийските коланни обкови от VІ – VІІ век и за някои старобългарски от VІІІ – ІХ век. Върху лицевата му страна е изобразена водоплаваща птица (вероятно патица) с превързана около шията лента. Мотивът е широко разпространен в средноазиатското и сасанидско изкуство, откъдето прониква в арабската и византийската елитарна култура от IX – X век.

Семантиката обяснява използването на мотива във владетелската идеология, където вероятно е олицетворявал обновената царска власт. Изображението намира аналог сред паметниците на Преславското съкровище – сребърна апликация с два пауна, с панделка на шията и сред птиците със сърцевидни панделки от двустранната преславска огърлица. Куратор на изложбата от френска страна е Яник Дюран, директор на Департамента за произведения на изкуството в Лувър, а от българска – гл. ас. д-р Андрей Аладжов от НАИМ и Пламен Славов, директор на АМ – Велики Преслав. Куратор от страна на НИМ е гл. ас. д-р Мариела Инкова, завеждащ отдел „Археология”.

Финансирането на представянето е осигурено от българското Министерство на културата в размер на 79 000 лв. и частично – от музея Лувър. Експозицията „Преславското съкровище и Преслав – средновековна столица на България” ще остане в Париж до 5 ноември 2018 г. Уникална изложба с артефакти от колекции от музея на изкуствата Лувър в Париж „Аполония Понтийска – по стъпките на археолозите“ пък ще бъде официално открита утре от 18.00 ч. в Археологическия музей в Созопол. Ще бъдат показани и ценни предмети от български музеи. Събитието, организирано от МК и Община Созопол, е посветено нав града. През есента експозицията ще се развие в голям формат в Националната галерия в София. Сред експонатите са бронзова статуя на бог Пан, съхранявана в Лувъра, колекция от стели, реконструиран детски гроб, предмети с посвещения към Бога, съдове за парфюми, кутии за накити, антични музикални инструменти и др.

Източник: novini.bg

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов