in

Защо делфините са толкова умни (ВИДЕО)

Снимка: greentech.bg

Делфините могат да разпознаят себе си в огледалото, имат чувство за социална принадлежност и общуват помежду си.

Изследване на генома на делфините показва, че морските бозайници имат сходни с човешките гени, които отговарят за развитието на интелекта.

Според Лори Марино, невролог от университета Емъри, те разбират абстрактни понятия и могат да правят всичко, което и шимпанзетата могат. Учените твърдят, че когато става дума за интелигентност и социално поведение делфините се доближават до нас не по-малко от най-близките ни родственици – маймуните.

Снимка: Thinkstock

Мозъкът им обаче оперира по начин, съвсем различен от този на приматите.

Учените изследвали генома на делфина афала. За разлика от обикновения делфин афала има по-къса муцуна и черна елипсовидна ивица около очите. Гръбната страна на тялото е черна или тъмносива, а коремната – светла. Те установили сходни промени в гените, които отговарят за развитието на нервната система.

Затова делфините могат да разпознаят себе си в огледалото и имат чувство за социална принадлежност. Те знаят не само кои са, но и кои са групите, към които принадлежат. Един делфин е способен също много бързо да установи здравословното и емоционално състояние на друг делфин.

*******
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов