in

Майка от палатковия лагер във Варна: Продължаваме да се борим – дължим го на децата си (СНИМКИ)

Снимка: Нова Варна

С флашмоб и торта отбелязаха един месец от старта на палатковия лагер „Системата ни убива“ във Варна.

„Нова Варна“ присъства на честването на събитието и разговаря с Диана Маркова, една от майките на дете с увреждания и част от Инициативния комитет на Родители на деца/лица с увреждания.

Снимка: Нова Варна

Всички тези събрани хора показаха един по-раздвижен начин и успяха да привлекат общественото внимание, показвайки, че са позитивни и готови за диалог.

През този един месец проверихме най-вече себе си, бяхме свидетели на много примери на солидарност помежду ни. Към лагера се присъединиха много хора с увреждания, които не познавахме. 

Снимка: Нова Варна

За месец успяхме да сложим темата за хората с увреждания на дневен ред и поставихме редица проблеми, свързани с обучението, живота и бъдещето на хора с увреждания. Обединихме се около трите закона в пакет: Закон за хората с увреждания, Закон за социалните услуги и Закон за личната помощ.

Тези три закона могат да гарантират реформа и преорганизиране на ресурсите за хората с увреждания, а през октомври ще се обсъди новия бюджет.

Снимка: Нова Варна

Надяваме се, че новият закон ще бъде обсъден и финансово реализиран, както и че ще се направят правилните действия в посоката, която желаем.

Обществото ни е болно, а хората с увреждания са страдалците на Прехода. За нас този ден беше месец на стоицизъм и изпитания. Генерира се много обществена енергия и по този начин чрез днешния ден искахме да се поздравим, каза още една от майките.

Снимка: Нова Варна

Майките започват обратно броене от днес до 1 октомври, когато се надяват, че ще бъдат приети тези три закона.

През август палатковият лагер няма да функционира, но няма да бъде и демонтиран. Там ще върви обратното броене и ще продължат работните им срещи.

От 1 септември с нови сили подновяваме действията си, тъй като се притесняваме, че нещо ще се обърка – дължим го на децата си и всички хора, които ни подкрепят в борбата.

*******
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.