in

26 ученици ще започнат дуално обучение в Гимназията по дървообработване

26 ученици ще започнат обучение чрез работа – т. нар. дуално обучение, през учебната 2018/2019 г. в Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов” във Варна.

Те са приети в специалност „Мебелно производство“, като едновременно ще трупат и практически знания в осем варненски фирми, съобщи на пресконференция днес директорът на училището Мария Георгиева.

Дуалното обучение се прилага успешно от 2016 г., когато Община Варна пое 70% от разходите за първата паралелка, а шест компании от региона сключиха споразумения за сътрудничество с гимназията, съобщи Лилия Христова, директор на дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна. Първият випуск вече се е дипломирал, като от 14 ученици, шестима са с отлични оценки по практика.

През следващата учебна – 2017/2018 г., финансирането на обучението е осигурено от българо-щвейцарския проект „Домино“. Стимул за възпитаниците на гимназията са стипендиите, които са по 50 лева месечно за всеки ученик, без значение от успеха, стига да няма повече от шест неизвинени отсъствия, обясни директорът. От 123 ученика, които са включени в проекта „Домино“, една трета са от Варна, съобщи ръководителят на програмата Петя Евтимова.

*******
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов