in

Александра Начева е световна шампионка

Само седмица след като стана втора в Европа за девойки под 18 г., пловдивчанката Александра Начева надскочи по-големите си съпернички с нов рекорд на страната ни за тази възрастова група – 14.18 м (+1.6 м/сек).

Начева започна състезанието с фаул, но във втория си опит избухна с рекордните 14.18 м. Последва скок на 13.62 м., като тя пропусна четвърти и пети опит. След като стана ясно, че няма кой да победи българката, тя пропусна и последния си опит и развя българския флаг на стадиона в Тампере, пише БТВ.

Ненавършилата още 17 г. Алекс стана втората състезателка на Стойко Цонов, която стига до световна титла за девойки под 20 г. През 2006 г. Тезджан Наимова под ръководството на Цонов триумфира на 100 м и 200 м. Наимова беше и последната ни медалистка от такъв форум до днес. България има общо 12 златни, 5 сребърни и 7 бронзови медала в 32-годишната история на световните първенства за старша възраст.

Първото издание е през 1986 г. в Атина. Дисциплината троен скок пък е най-успешната за страната ни на форума, след като имаме общо шест отличия от сектора. Преди Начева шампионка беше Тереза Маринова, която през 1996 г. в Сидни се наложи със световен рекорд за девойки, актуален и до днес – 14.62 м. Освен шампионските позиции на Начева и Маринова медалите ни в тройния скок са на Здравко Димитров (сребро, 1986 г.), Галин Георгиев (втори, 1988 г.), Николай Раев (трети, 1990 г.) и Ивайло Русенов (втори, 1998 г.).

Подгласнички на Начева в Тампере станаха Мириели Сантош (Бразилия) с личен рекорд от 13.81 м и Давислейди Веласко (Куба) – 13.78 м. Представителката на Куба беше и единствената освен Алекс, която пристигна с опити на 14 м във Финландия. Тя има 14.08 м, но от 2016 г.

*******
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов