in

Мощи на Св. Матрона Московска и Св. Лука Войно-Ясенецки ще бъдат пренесени за поклонение в Катедралния храм „Успение Богородично“ във Варна

Мощи на Св. Матрона Московска и Св. Лука Войно-Ясенецки, Архиепископ Кримски и Симферополски, ще бъдат пренесени за поклонение на 18 юли в 11.00 часа в Катедралния храм „Успение Богородично“ в град Варна.

Това съобщиха от Варненска и Великопреславска митрополия.

Св. Матрона Московска е прорицателка и светица на Руската православна църква. Според нейно житие, родена е през 1881 г. незряща в Себино, Епифански уезд. Още на 8-годишна възраст показва чудодейни лечебни и предсказателски способности. Според една от легендите, на среща със Сталин през есента на 1941 г. тя предсказала победата на СССР във войната с Германия.

„Руският народ ще спечели, победата ще бъде твоя. От водачите само ти не ще напуснеш Москва“, казала пророчицата. На 2 май 1999 г. Матрона е канонизирана като светица от местно за Москва значение.

Архиепископ Лука, в света Валентин Феликсович Войно-Ясенецки, е роден на 27 април 1877 година. Завършва гимназия и „рисувално училище“, а в 1903 г. и медицинския факултет на Киевския университет „Св. Владимир“. Защитава докторска дисертация, работи като хирург в Ташкент и преподава в медицинския факултет. Оглавява катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния Туркестански университет.

През 1921 г. е ръкоположен за дякон, а след седмица и за йерей.

Продължава да се занимава с хирургия. Две години по-късно приема монашеско пострижение и името на св. Лука – апостол, евангелист, лекар и художник.

Приема Архиепископски сан в най-тежките за Руската Православна Църква времена, в епохата на жестоки репресии и гонения. От 1943 до 1946 г. преосвещеният Лука е последователно архиепископ на Красноярск, на Тамбов и Мичурин и на Кримска и Симферополска епархия.

Подобно на апостол Лука и той е лекар, художник и писател, написал и оставил книги на медицинска и духовна тематика. Особено интересна е книгата му „Дух, душа и тяло“.

Представя се в Господа на 11 юни 1961 година. В този ден Църквата празнувала паметта на всички светии, просияли в Русия. Скоро на гроба на светителя Лука започнали да се случват чудесни изцеления.

На 22 ноември 1995 г. Светият Синод на Украинската православна църква (към Московската патриаршия) причислила Симферополския и Кримски архиепископ Лука към лика на поместно почитаните светци.

През 2000 година с решение на Архиерейския събор на Руската православна църква светител Лука Войно-Ясенецки е причислен и към лика на руските светии.

*******
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов