Категории: Варна

Мощи на Св. Матрона Московска и Св. Лука Войно-Ясенецки ще бъдат пренесени за поклонение в Катедралния храм „Успение Богородично“ във Варна

Реклама

Мощи на Св. Матрона Московска и Св. Лука Войно-Ясенецки, Архиепископ Кримски и Симферополски, ще бъдат пренесени за поклонение на 18 юли в 11.00 часа в Катедралния храм „Успение Богородично“ в град Варна.

Това съобщиха от Варненска и Великопреславска митрополия.

Св. Матрона Московска е прорицателка и светица на Руската православна църква. Според нейно житие, родена е през 1881 г. незряща в Себино, Епифански уезд. Още на 8-годишна възраст показва чудодейни лечебни и предсказателски способности. Според една от легендите, на среща със Сталин през есента на 1941 г. тя предсказала победата на СССР във войната с Германия.

„Руският народ ще спечели, победата ще бъде твоя. От водачите само ти не ще напуснеш Москва“, казала пророчицата. На 2 май 1999 г. Матрона е канонизирана като светица от местно за Москва значение.

Архиепископ Лука, в света Валентин Феликсович Войно-Ясенецки, е роден на 27 април 1877 година. Завършва гимназия и „рисувално училище“, а в 1903 г. и медицинския факултет на Киевския университет „Св. Владимир“. Защитава докторска дисертация, работи като хирург в Ташкент и преподава в медицинския факултет. Оглавява катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния Туркестански университет.

През 1921 г. е ръкоположен за дякон, а след седмица и за йерей.

Продължава да се занимава с хирургия. Две години по-късно приема монашеско пострижение и името на св. Лука – апостол, евангелист, лекар и художник.

Приема Архиепископски сан в най-тежките за Руската Православна Църква времена, в епохата на жестоки репресии и гонения. От 1943 до 1946 г. преосвещеният Лука е последователно архиепископ на Красноярск, на Тамбов и Мичурин и на Кримска и Симферополска епархия.

Подобно на апостол Лука и той е лекар, художник и писател, написал и оставил книги на медицинска и духовна тематика. Особено интересна е книгата му „Дух, душа и тяло“.

Представя се в Господа на 11 юни 1961 година. В този ден Църквата празнувала паметта на всички светии, просияли в Русия. Скоро на гроба на светителя Лука започнали да се случват чудесни изцеления.

На 22 ноември 1995 г. Светият Синод на Украинската православна църква (към Московската патриаршия) причислила Симферополския и Кримски архиепископ Лука към лика на поместно почитаните светци.

През 2000 година с решение на Архиерейския събор на Руската православна църква светител Лука Войно-Ясенецки е причислен и към лика на руските светии.

*******
Спонсор допълнителна награда:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Утре е много важен ден за всички християни. Какво трябва да се направи

Утре, в понеделник е втория ден след Великден. Според православната традиция започва Светлата седмица –…

преди 2 минути

Тази нощ в България: Хиляди се стичат към вълшебен извор

Стана ясно, че хиляди хора ще се стекат край извора в планинската местност Дамбалъ над…

преди 6 минути

Кола се вряза в Белия дом

Стана ясно, че водач на лека кола загина, след като се вряза с нея в…

преди 10 минути

Започва Светлата седмица. Какво символизира тя

Утре започва Светлата седмица. Тя поставя завършек на великденския празничен цикъл На втория ден след…

преди 13 минути

Ще чукнат ли термометрите 30 гардуса през новата седмица

В понеделник и вторник ще бъде предимно слънчево. След обяд над западните и планинските райони…

преди 17 минути

Митрополит Йоан с послание към всички християни във Варненската и Великопреславска епархия

ПАСХАЛНО ПОСЛАНИЕ – 2024 г. на † ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАН Всечестни отци, представители…

преди 2 часа