in

Ново огнище на птичи грип пламна в Добричко

Този път селото е Миладиновци.

Това става ясно от заповед за хуманно умъртвяване на животните, разписана от изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев след получаване на лабораторен резултат за наличие на инфлуенца тип „А“.

В животновъдния обект в село Миладиновци се отглеждат бройлери, като заповедта е да се унищожат всички засегнати и контактни птици. Те са 50 и предстои да бъде извършено умъртвяването им, а обектът е дезинфекциран, посочиха от БАБХ.

Стопанството е тип „заден двор“ и в определена 3-километрова предпазна зона, в която влизат селата Миладиновци и Ловчанци, няма промишлени стопанства. Т.е. няма опасност от бързо разпространение на болестта.

В 10-километровата наблюдавана зона попадат селата Карапелит, Полковник Иваново, Смолница, Малка Смолница, Самуилово, Златия, Козлодуйци, Медово, Гешаново, Енево, Орлова могила, Долина и Тяново.

От началото на годината у нас са потвърдени 12 огнища на птичи грип – две във ферми за кокошки носачки и девет във ферми за патици.

*******
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов