in

Варна – първата община в България със собствени уреди за измерване на шума

Снимка: Труд

Община Варна е първата в страната, която ще разполага с два собствени уреда за измерване на шума.

Това съобщи днес вицепремиерът Валери Симеонов, който на заседание на междуведомствения щаб, отговарящ за сезона във Варна и Добрич, отчете резултатите от направените през уикенда нощни проверки за шума в заведенията в Златни пясъци и на Алея Първа във Варна, информира БНР.

Симеонов посочи, че на Алеята е констатирана много сериозна шумова агресия.

Предстои да бъдат лицензирани двата шумомера, с които вече разполага Община Варна. След това ще започнат и масови проверки на нивата на шума от заведенията в морската столица.

Това, според Симеонов, също ще допринесе за подобряване на дисциплината сред заведенията и спазването на закона:

„Плажовете в района на Варна и Добрич са в много добро състояние“, допълни Симеонов.

По думите му, въпреки дъждовете в началото на сезона големите комплекси в двете области са почти изцяло запълнени. Според вицепремиера институциите като цяло отчитат намаляване на нарушенията през този сезон. Като проблем той открои две заведения в Шкорпиловци, които работели незаконно.

„Те нямат категоризация“, уточни Симеонов. По думите му министерството на туризма обаче вече е предприело действия да бъдат узаконени, въпреки че са на плажа.

Вицепремиерът каза още, че проверяващите от БАБХ са срещнали проблеми в почивната база на прокуратурата в Бяла. Там е открито месо, неотговарящо на изискванията и е съставен акт. Срещу санкцията обаче се оказва голяма съпротива, обясни Симеонов.

 

*******
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.