in

Рисуват стенописи в най-новия варненски храм

Снимка: Йордан Михайлов

Най-новата осветена църква във Варна „Света Марина“ в местността Пчелина ще посрещне храмовия си празник с икони от първия ред на стенописите.

Тя бе осветена преди три години, но още от времето на строителството местните хора „преоткриха“ мястото и го превърнаха в свой духовен дом, съобщава БНР.

Има още малко работа по стенописите за иконописците Диян Димитров и Илка Колева – Димитрова – не са довършени образите и трябва да се нарисуват надписи, както и изписване на горния ред, купола и олтара.

20 000 лева за изписването осигурява Община Варна, другото е от дарители. Събирането на средства продължава, защото има още какво да се прави.

През есента, художниците ще започнат втори етап на рисуването.

По повод празника на храма от църковното настоятелство канят всички православни християни днес от 18 часа на празнична вечеря с петохлебие и утре от 10:30 на водосвет и освещаване на рибен оброк.

Храмът е изграден през 2006 г. със средства подсигурени изцяло от дарители. Черквата е изградена по стара строителна технология, характерна за средновековното архитектурно изкуство. Градежът е от камъни и тухли, споени са хоросан, като никъде не е използван бетон. Строежът на храма е изпълнен от италианеца Марио Карцуни, майстор-реставратор от Флоренция, заселил се да живее в морската столица, след като се оженил за българка.

След като бива изграден до покрив, храмът е осветен на 11 януари 2015 г. от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Църковния комплекс включва: храм, прилежащо помещение за култови нужди (чествания, курбани и кръщенета) с възможност да събере до 60 души, жилищна част и канцелария. След като вече са набирани средства (в размер на 20 000 лв.) за довършване на вътрешния интериор и иконописта, понастоящем църквата има нужда от финансова помощ за дообзавеждане.

 

*******
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.