in

Тръмп след срещата с Путин: Това е много добро начало за всички (ВИДЕО)

Снимка: ЕПА

В Хелзинки приключи срещата на четири очи между президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин.

Разговорът продължил два часа и 10 минути, вместо планираните час и половина.

Тръмп я определи като „много добро начало за всички”.

Двамата държавни глави продължават преговорите в разширен състав. Към тях се присъединиха и делегациите, които ги придружават във Финландия. Срещата се състои във формата „работна закуска”, без присъствие на медии.

Снимка: ЕПА

В състава на руската делегация влизат министърът на външните работи Сергей Лавров, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков и съветникът на Путин Юрий Ушаков. От американска страна в разговорите участва държавният секретар Майк Помпео.

Домакините предоставиха за тази част от срещата така наречената Огледална зала в президентския дворец в Хелзинки. В нея по принцип се дават тържествени обеди, а също така се провеждат церемониите по смяната на правителствата. Първоначално това е била тронната зала на руските императори, където са се състояли баловете в епохата, когато Финландия е била автономно руско княжество.

Срещата на четири очи между стопаните на Белия дом и Кремъл беше първата след встъпването на Тръмп в длъжност.

Разговорите започнаха с цял час закъснение. Самолетът на стопанина на Кремъл кацна с 45 минути по-късно, което е много кратко за пословичните му закъснения за срещи с лидери.

После пък Тръмп се забави с кортежа си за срещата в двореца.

Коментаторите изтълкуваха всичко това като игра на нерви и опит да се спечели психологическо предимство.

В началото на срещата Тръмп изненадващо се въздържа от традиционното разтърсващо ръкостикане, с което обикновено демонстрира доминация. Американският президент поздрави Путин за успешното Световно първенство по футбол.

„Честно казано не се разбирахме много през последните няколко години. Но мисля, че накрая ще имаме необикновена връзка. Казвал съм го през годините и съм сигурен, че сте чули – че да се разбираме с Русия е добре, а не е лошо“, заяви американският държавен глава.

„Но разбира се дойде време да поговорим обстоятелствено за двустранните отношения и по различните проблемни точки по света. Има много такива“, коментира от своя страна Путин.

 

*******
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов