in

Шуменското следствие бе превърнато в съдебна зала заради делото „Хитрино“

Снимка: Дарик

Изнесено съдебно заседание по делото Хитрино се проведе днес.

В импровизирана съдебна зала се превърна двора на шуменското следствие на улица „Граф Игнатиев“.

Снимка: Дарик

Двете страни в процеса, обвиняеми и прокуратура имаха възможност да извършат оглед на някои от веществените доказателства – части от дерайлиралата влакова цистерна от която е изтекъл газа пропилен, сред които изрязано парче от нея, с пробойната причинена по време на катастрофата, както и печка на твърдо гориво, която е възпламенила газа на 10 декември 2016 г.

Огледът, който предшества разпитът в съдебна зала на вещите лица изготвили експертиза на тези доказателства, бе извършен и в присъствието на двамата подсъдими машинисти машинисти Димитър Михнев и Радослав Петков.

„Огледът не ни дава толкова отговори, колкото нови въпроси, които да зададем на вещите лица, той с това е ценен този оглед, защото възникнаха допълнителни въпроси“, подчерта адвокат Ивайло Йорданов, защитник на подсъдимите.

Според адвокат Петра Свиленова, днешният оглед е потвърдил тезата на обвинението за причините на газовия взрив в Хитрино, причинил смъртта на седем души и разрушил половината село.

„Става ясно, че се потвърждават тезите които вещите лица направиха в множество експертизи. Механизмът за настъпване на събитието е именно такъв какъвто е описан, тоест че източникът на запалване е бил в печката“, заяви Свиленова.

Източник: Дарик

*******
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов