in

Цяла варненска улица – в мръсния капан на булевард „Левски“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Снимка: Нова Варна

Станка Петрова е една от потърпевшите от строителството на булевард „Васил Левски“ във Варна.

Тя живее на ул. „Княз Черказки“ в квартал „Христо Ботев“, където в момента текат активни строителни дейности по изграждането на новия булевард.

Всеки ден тежкотоварните машини минават по улицата ѝ, като създават невъобразим шум и оставят след себе си разбит асфалт, прахоляк и мръсотия.

Снимка: Нова Варна

Вследствие на непрестанната работа на машините къщите по улицата са започнали да се напукват, а пред тях има огромни дупки, които ВиК са направили и които пречат на живеещите там да се прибират по домовете си.

Снимка: Нова Варна

Станка Петрова и нейният съпруг са астматици и повишаването на нивата на фини прахови частици се отразяват неблагоприятно върху здравето им.

Пред репортер на „Нова Варна“ жената разказа, че живее от 50 години на това място, а все още не е изграден мръсен канал и всичко се излива на улицата, попивайки в земята.

„Вонята е голяма, има много деца, просто се страхувам, че ще пламне някаква епидемия“, каза с притеснение тя.

„Това е срамно, обидно, 21-ви век сме“, допълва с огорчение тя.

Надява се на помощ от Общината, но засега среща единствено неразбиране от институциите.

Снимка: Нова Варна

Припомняме, че изграждането на булевард „Васил Левски“ започна през есента на миналата година и е най-мащабният проект за последните десетилетия във Варна.

След приключване на строителството булевардът, който сега свършва на кръстовището с ул. „Брегалница“ и сградата на Регионалната здравна инспекция, ще продължи през ул. „Прилеп“, булевардите „Цар Освободител“, „Сливница“ и „Владислав Варненчик“ и ще стигне до крайезерната улица „Девня“. По новото трасе ще бъдат изградени 7 мостови съоръжения, велоалеи, пешеходни прелези и надлези, ще бъде подменена подземната инфраструктура.

На бул. „Вл. Варненчик“ ще се изгради ново елипсовидно кръстовище. Между него и бул. „Сливница“ ще има две рампи за слизане и качване, както и двустранни зони на преплитане. Булевардът ще е десетлентов и ще бъде директна връзка между Варненското езеро на юг и североизточния изход на Варна в посока към големите курорти. Очаква се той да сложи край на задръстванията и да облекчи поне донякъде градския трафик.

Подготовката за строителството започна с разчистване на хиляди тонове боклуци от ромския квартал „Максуда“, който булевардът ще пресича. В ход са и отчуждителните процедури за 135 имота по новото трасе. Най-напреднало към момента е изграждането на участъка от кръстовището с ул. „Брегалница“ до стадион „Спартак“, където вече е положен и асфалт.

Чуйте какво още каза тя във видеото:

 

*******
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.