in

Готови са два от инфраструктурните проекти в „Аспарухово” (СНИМКИ/ВИДЕО)

Снимка: live.varna.bg

Два от общо трите инфраструктурни проекта в район „Аспарухово” по Оперативна програма „Региони в растеж” са готови.

Приключиха дейностите по ремонта и изграждането на ул. „Мара Тасева” в обхвата от бул. „Първи май” до бул. „Народни будители”, както и на бул. „Първи май” – от ул.”Мара Тасева” до кръстовището на пътя за кв. „Галата“.

Снимка: live.varna.bg

Около 15 000 кв. м. от уличната настилка е новоизградена или рехабилитирана по ул. „Мара Тасева”, двете пътни платна са разширени, изградени са нови тротоари, както и 68 места за паркиране, от които 14 за хора с увреждания. Оформено бе ново кръгово кръстовище на бул. „Първи май” с бул. „Народни будители”, с необходимите зони за престрояване с цел да се осигури безопасността на движението. Изградена е дъждовна канализация, осигуряваща оттичане на повърхностните води от ул. „Мара Тасева” в канала море – езеро. В целия участък са монтирани нови осветителни тела. Изместени са стълбовете и контактната тролейбусна мрежа – заради разширяването на улицата, изградена е около 1 км велоалея.

Снимка: live.varna.bg

Изцяло приключена е и реконструкцията на уличната мрежа по бул. „Първи май” – участъкът е асфалтиран, подменени са бордюри и тротоарни плочки, реконструирана е ВиК мрежата, подменено е уличното осветлението, пътната маркировка и оградата на Аспаруховия парк. Факт е и първата във Варна пешеходна пасарелка, която е с дължина от 84 метра – със стълбища и асансьори за хора с увреждания и майки с детски колички. Пасарелката е оборудвана с подово отопление, с цел предпазване от обледяване и опазване здравето на пешеходците в студените зимни дни. Освен уличната инфраструктура проектите предвиждаха и благоустрояване на прилежащите пространства.

Снимка: live.varna.bg

Затова бяха изградени комбинирано спортно игрище, кът за отдих и две детски площадки със зона за фитнес на открито. Засадени са 81 дървета, 1120 броя храсти, цветя и райграс.

Снимка: live.varna.bg

Ремонтните дейности в „Аспарухово“ продължават с реализацията на друг проект по Оперативна програма „Региони в растеж“ – рехабилитация на бул. „Народни будители“ – от ул. „Мара Тасева“ до ул. „Нарва“, и от бул. „Св. Св. Кирил и Методий“ до ул. „Мара Тасева“.

*******
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.