in

Джейн Остин – жената, която не получи любовта, но написа романи за нея

Великата Джейн Остин си отива от този свят на тази дата преди 201 години.

Тя е авторка на някои от най-известните класически любовни романи, които всички четем и до днес и които сякаш не спират да са валидни. Сред тях са „Гордост и предразсъдъци“, „Ема“, „Разум и чувства“.

Тя е родена на 16 декември 1775 г. в Стивънтън, Хампшър. Джейн Остин е един от най-ярките творци в английската литература от ХVІІІ в. За личността ѝ се знае сравнително малко, предимно от спомени на семейството и от оцелялата кореспонденция със сестра ѝ Касандра.

Тя е втората дъщеря и предпоследно дете в семейството на преподобния Джордж Остин и съпругата му Касандра Лий. Израства в голямо семейство, подобно на семейство Бенет от „Гордост и предразсъдъци“ – има шест братя и една сестра – Касандра, с която е много близка.

Трагичното в историята на Остин е, че в книгите си тя описва с дълбока ирония тоталната зависимост на жените от социално и финансово изгодния брак, но същевременно преживява фатална любов и умира неомъжена.

Известно е все пак, че когато е на 20 г., Джейн преживява съдбовна любов, която променя цялото й същество. Тогава тя се запознава с племенника на съседите Томас Лефрой, току-що дипломиран студент по право, който смята да започне адвокатска кариера в Лондон. Той е привлекателен, интелигентен и образован, но беден. Зависи изцяло от богатия си чичо, за да завърши образованието си и да се наложи в професията.

В продължение на два месеца младите се срещат непрекъснато в Стивънтън, където Джейн живее с многобройното си семейство. „Почти ме е страх да ти разкажа как аз и ирландският ми приятел се държахме. Представи си възможно най-шокиращия начин, по който танцувахме“, пише тя на Касандра.

Роднините на Лефрой обаче се намесват и прекратяват връзката. Защото Джейн е от дребната аристокрация и няма солидна зестра. Бракът между двамата е невъзможен. Томас се връща няколко пъти в графство Хемпшир, но така и не успява да се види с любимата си.

По-късно през живота си писателката получава едно-единствено предложение за брак. Тогава Остин е на 27 г., което отказва, защото намира джентълмена за лишен от каквото и да било очарование.

Нито писмо, нито ред от дневник подсказват какво я е накарало да размисли и да откаже предложението. През 1814 г., само три години преди смъртта й, едно писмо на писателката до нейна племенница разкрива какви са били вижданията й за брака.

„Трябва да приемеш предложението за брак само ако бъдещият ти съпруг ти харесва истински. Всичко е за предпочитане и понасяне пред брак без любов“, пише тя.

Джейн Остин умира на 41-годишна възраст от неизвестна болест и е погребана в Уинчестър, където отива на лечение. Последните ѝ месеци са мъчителни, но роднини твърдят, че тя не е погълната от жалост и скръб.

Източник: Edna.bg

*******
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.