in

Черна дата: 6 години от кървавия атентат на летище „Сарафово“

Снимка: webcafe.bg

Навършват се 6 години от атентата на летище „Сарафово“ в Бургас.

При терористичната атака през 2012 г. загинаха петима израелски и един български гражданин. На мястото на атентата е издигнат възпоменателен паметник, където всяка година се провежда церемония в памет на жертвите, пише vesti.bg.

На 18 юли 2012 г. автобус с израелски туристи, които току що бяха кацнали на летище „Сарафово“ в Бургас, за да прекарат отпуската си в нашите черноморски курорти, беше взривен като мишена на терористична атака.

При нападението загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и извършителят на атентат, ранени бяха общо 38 души.

На 15 юли 2016 г. обвинителният акт за терористичния атентат беше внесен в Специализирания съд. Подсъдими по него са Мелиад Фарах – ливанец с австралийски паспорт и Хасан Ел Хадж Хасан – с канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени в помагачество към тероризъм.

Двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в ШИС по канала на Интерпол с червена бюлетина. На 17 януари 2018 г. делото за атентата започна по същество.

 

 

*******
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.