in

Българските ромчета – новите роби на Италия

Снимка: marica.bg

Новите роби в полята на Южна Италия са български ромчета.

В обширна публикация най-тиражираният всекидневник на Апенините „Кориере дела сера“ твърди, че ромчетата ни дори измествали в предпочитанията на местните земеделци досегашните селскостопански роби – чернокожите африканци, защото били евтина работна ръка и били щастливи, когато им се плаща между 50 и 75 цента на час или петкратно по-малко отколкото на конкуренцията от горещия континент.

А освен това, ромите ни били дискретни, никога не правели скандали, слушали, не се карали и биели, а камо ли да отидат в полицията и да наклепат чорбаджиите си за нечовешката им експлоатация.

Според цитирани от „Кориере дела сера“ синдикалисти, ромчетата ни пристигали в Италия заедно с цялото си семейство, като всички негови членове превивали по дестина часа гръб в нивите с домати, патладжани, артишок, дини, краставици, картофи и т.н.

Мъжете печелели по 2 евро на час, жените по едно евро, а децата им, както вече стана дума, между 50 и 75 цента в зависимост от възрастта. Тоест за един работен ден, нашенската ромска фамилия изкарвала половината нормална надница за един ратай, италианец.

Според синдикалистите, ромите ни били много уважавани от земеделците северно и южно от Неапол, които винаги им пазели работните места и дори им осигурявали прилични жилища.

Разбира се, срещу 70 – 100 евро наем на човек, което на практика не е много, в сравнение с наемите в останалата част на Италия.

Освен това, нашите роми, които идвали на Апенините обикновено с автобус през април и си тръгвали за родината в края на септември, си плащали и билета от България – към 100 евро на човек.

Източник: „Монитор“

*******
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.