in

Вандали потрошиха пешеходната пасарелка в „Аспарухово“

Снимка: live.varna.bg

Дни след приключването на работата по изграждане на първата пешеходна пасарелка във Варна, тя вече е обект на вандалски атаки.

Първи са пострадали асансьорите за хора с увреждания и майки с детски колички, които са спрели заради повреди през почивните дни, алармираха живеещи в кв. „Аспарухово“, пише kmeta.bg.

Според тях лифтовете са станали любимо място за игра на абсолютно здрави, но безотговорни младежи, които вече са се отегчили да рушат само детските и спортните съоръжения в близкия Аспарухов парк.

Пасарелката осигурява връзка между ж.к. „Дружба“, училище „Любен Каравелов“ и сградата на администрацията на район „Одесос“. Тя е с дължина 84 метра и е оборудвана с подово отопление, което да я предпазва от обледеняване в студените зимни дни. При неработещи лифтове обаче пресичането на уличното платно се оказва сериозен проблем за хората с двигателни затруднения, тъй като по него няма маркирана дори пешеходна пътека.

По ул. „Мара Тасева“ са рехабилитирани или новоизградени около 15 000 кв. м от уличната настилка. Двете пътни платна са разширени, изградени са нови тротоари, както и 68 места за паркиране, от които 14 за хора с увреждания. Оформено е ново кръгово кръстовище на бул. „Първи май” с бул. „Народни будители”. Дъждовна канализация осигурява оттичане на повърхностните води в канала море – езеро. В целия участък са монтирани нови осветителни тела. Изместени са стълбовете и контактната тролейбусна мрежа – заради разширяването на улицата, изградена е около 1 км велоалея.

Изцяло приключена е и реконструкцията на уличната мрежа по бул. „Първи май”. Участъкът до кръстовището с улицата за кв. „Галата“ е асфалтиран, подменени са бордюри и тротоарни плочки, реконструирана е ВиК мрежата, обновени са уличното осветление, пътната маркировка и оградата на Аспаруховия парк. В района са изградени и комбинирано спортно игрище, кът за отдих и две детски площадки със зона за фитнес на открито. Засадени са 81 дървета, 1120 храсти, цветя и райграс, съобщиха от общинската администрация.

Ремонтните дейности в „Аспарухово“ продължават с реализацията на третия проект по ОП „Региони в растеж“. Той предвижда рехабилитация на бул. „Народни будители“ от ул. „Мара Тасева“ до ул. „Нарва“ и от бул. „Св. св. Кирил и Методий“ до ул. „Мара Тасева“. Заради него са променени маршрутите на автобусите, преминаващи през квартала. Поради невъзможност да се ползва контактната мрежа от началото на Аспаруховия мост до центъра на квартала тролейбусите по линия 88 стигат само до спирката на корабостроителницата, а 86 изобщо не се обслужва.

 

*******
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.