in

Увеличава се броят на заболелите от чревни инфекции във Варна

За периода 13.07.2018 г. – 19.07.2018г. регистрираната в РЗИ – Варна остра заразна заболeваемост се движи в характерните за сезона граници.
Регистрирани са 43 случая на чревни инфекции срещу 38 от предходната седмица, като през настоящите дни чревните инфекции са представени от: 6 салмонелози, 33 ентероколита, 2 вирусни хепатита. 1 ротавирусен ентерит и 1 колиентерит .
От въздушно – капковите инфекции /без грип и ОРЗ/ са регистрирани 14 лица срещу 14 за предходната седмица, представени от: 7 случая на варицела и 7 случая на скарлатина.
През изминалата седмица има регистриран 1 случай на заболял от Лаймска борелиоза пациент. В имунизационният кабинет през отчетния период са преминали общо 46 лица.
Проведени са 17 имунизации. С ваксина против жълта треска са обхванати 6 лица.В кабинета за анонимно и безплатно консултиране за СПИН (КАБКИС) са преминали и изследвани 23 лица.
С Бързо известие в РЗИ- Варна са съобщени 29 лица ухапани от кърлеж. Извършени са 47 бр. епидемиологични проучвания на болни с остри заразни болести (ОЗБ).
Радиофизичните и радиохимични изследвания на отдел “Радиационен контрол” С двукратно измерване в работни дни пред РЗИ – Варна се следи нивото на естествения радиационен гама-фон. През изтеклия период стойностите на гама-фона са нормални и варират между 0,09 и 0,10 микросиверта за час. Отклонения извън нормалните флуктуации на гама-фона не са констатирани.
Извършени са 4 броя инспекции в обекти, използващи източници на йонизиращи лъчения (ИЙЛ) при осъществяване на държавен здравен контрол за спазване на изискванията за защита на лицата от въздействието на йонизиращи лъчения, с цел проверка на документацията и спазване изискванията и правилата за радиационна защита.
При извършените инспекции не са констатирани нарушения. Във връзка с мониторинга на питейни води са анализирани пет броя проби по показател естествен уран. Получените резултати не надвишават максималната параметрична стойност, определена съгласно изискванията на Наредба №9 от 16.03.2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели /обн., ДВ, бр.30 от 2001 г/. Изследвана е 1 проба питейна вода за обща бета активност. Установената стойност по цитирания показател е под определеното контролно ниво в Наредба №9.

*******
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

ДОКЛАДВАЙ ЗА НЕРЕДНОСТ

Публикувано от Дамян Дамянов