Категории: Варна

Увеличава се броят на заболелите от чревни инфекции във Варна

Реклама

За периода 13.07.2018 г. – 19.07.2018г. регистрираната в РЗИ – Варна остра заразна заболeваемост се движи в характерните за сезона граници.
Регистрирани са 43 случая на чревни инфекции срещу 38 от предходната седмица, като през настоящите дни чревните инфекции са представени от: 6 салмонелози, 33 ентероколита, 2 вирусни хепатита. 1 ротавирусен ентерит и 1 колиентерит .
От въздушно – капковите инфекции /без грип и ОРЗ/ са регистрирани 14 лица срещу 14 за предходната седмица, представени от: 7 случая на варицела и 7 случая на скарлатина.
През изминалата седмица има регистриран 1 случай на заболял от Лаймска борелиоза пациент. В имунизационният кабинет през отчетния период са преминали общо 46 лица.
Проведени са 17 имунизации. С ваксина против жълта треска са обхванати 6 лица.В кабинета за анонимно и безплатно консултиране за СПИН (КАБКИС) са преминали и изследвани 23 лица.
С Бързо известие в РЗИ- Варна са съобщени 29 лица ухапани от кърлеж. Извършени са 47 бр. епидемиологични проучвания на болни с остри заразни болести (ОЗБ).
Радиофизичните и радиохимични изследвания на отдел “Радиационен контрол” С двукратно измерване в работни дни пред РЗИ – Варна се следи нивото на естествения радиационен гама-фон. През изтеклия период стойностите на гама-фона са нормални и варират между 0,09 и 0,10 микросиверта за час. Отклонения извън нормалните флуктуации на гама-фона не са констатирани.
Извършени са 4 броя инспекции в обекти, използващи източници на йонизиращи лъчения (ИЙЛ) при осъществяване на държавен здравен контрол за спазване на изискванията за защита на лицата от въздействието на йонизиращи лъчения, с цел проверка на документацията и спазване изискванията и правилата за радиационна защита.
При извършените инспекции не са констатирани нарушения. Във връзка с мониторинга на питейни води са анализирани пет броя проби по показател естествен уран. Получените резултати не надвишават максималната параметрична стойност, определена съгласно изискванията на Наредба №9 от 16.03.2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели /обн., ДВ, бр.30 от 2001 г/. Изследвана е 1 проба питейна вода за обща бета активност. Установената стойност по цитирания показател е под определеното контролно ниво в Наредба №9.

*******
Спонсор допълнителна награда:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 11 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 11 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 11 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 12 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 12 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 12 часа