in

43 състезатели продължават във Втория тур на Балетната Олимпиада във Варна

Снимка: Viktor Viktorov

Tрима българи допусна напред журито на Международния балетен конкурс Варна 2018. Най-многобройна на Втория тур е групата на състезателите от Корея
43 състезатели от 15 страни продължават във Втория тур на Международния балетен конкурс Варна 2018. От тях 18 са в Младша възраст, а 25 – в Старша. Сред тях са и трима участници от България, които с артистичност и свой почерк в танца успяха да спечелят вниманието на международното жури, водено от легендарния проф. Владимир Василиев.
18-годишният Георги Капитански игра вариация от Класическо па-де-дьо на Обер в последната състезателна вечер на Първи тур и е сред състезателите, които продължават. На сцената на Летния театър ще видим отново и артистите от Националния ни балет Джон Абенанти и София Цуцакова, които блеснаха с уверено и професионално представяне на па-де-дьо на Търговеца и Робинята от балета „Корсар“ на Адам.
Във Втория тур по регламент класически образци и съвременна хореография ще покажат представители на Белгия, Бразилия, Канада, Аржентина, Франция, САЩ, Унгария, Португалия, Япония, Китай, Германия, Великобритания, Чешката република, Италия. Най-много са представителите на Корея, чиято група от самото начало е най-голяма.
Вторият тур започва в емблематичния Летен театър на Варна на 21 юли, събота, от 21 ч. и ще продължи до 24 юли.

Вълнуващ момент за публика и участници беше финалът на първи тур, когато балетни почитатели имаха възможност да стъпят на сцената на Балетната Олимпиада, за да си направят снимки за спомен. Артистичният хепънинг е по идея на организаторите от Фондация „Международен балетен конкурс Варна“. С много ентусиазъм зрители и участници се снимаха с флаговете на своите държави, а бъдещи балерини и балетисти опитаха първи пируети пред камерите на майките си. Участниците в емоционалната акция първо внимателно почистиха следите от дъжда от обувките си, за да предпазят специалния под Harlequin, на който танцуват кандидатите.
Междувременно в Зала „Хореография“ на Двореца на културата и спорта продължават занятията от програмата на съпътстващата Балетната Олимпиада Международна лятна балетна академия с над 100 участници.

*******
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов