in

Шефът на „Фиат Крайслер“ Серджо Маркионе почина

Снимка: Ройтерс

Легендарният шеф на „Фиат Крайслер“ Серджо Маркионе почина на 66-годишна възраст, съобщи в сряда холдингът „Ексор“.

Той управлява италианския автомобилен гигант с успех цели 14 години.

„С най-дълбока тъга „Ексор“ научи за смъртта на Серджо Маркионе“, заяви в изявление холдингът, който е собственост на семейство Аниели.

Главният изпълнителен директор Джон Елкан заяви: „За съжаление, това, от което се страхувахме, се случи. Серджо Маркионе, човек и приятел, си отиде“.

„Фиат Крайслер“ обяви през уикенда, че 66-годишният Маркионе е тежко болен в болница в Цюрих с тежки усложнения след операция на дясното му рамо миналия месец.

Италианско-канадският изпълнителен директор пое юздите във „Фиат“ през 2004 година. Маркионе беше легенда в автомобилната индустрия с особени заслуги за спасяването на „Крайслер“ след финансовата криза, която преживя американската компания. През 2009 г. той обедини „Фиат“ с американския автомобилен производител „Крайслер“, а успоредно с това успешно ръководи „Ферари“.

Известен с дългите часове, прекарвани в работа, той почти не е виждан с костюм. Вместо това негова запазена марка стават черните пуловери, с които често е забелязван. В знак за дълбокото въздействие, което Маркионе имаше в Италия, депутатите обявиха минута мълчание в негова чест, последвана от аплодисменти.Заместник министър-председателят на Италия Матео Салвини заяви: „Респект към един човек, който е направил толкова много и би могъл да направи много повече“.

 

*******
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.