in

60 български издателства ще се представят на Алеята на книгата във Варна

Варна отново ще бъде домакин на Алеята на книгата – най-голямата книжарница на открито.

От 27 юли до 5 август близо 60 български издателства и книгоразпространители ще представят хиляди книжни заглавия в пространството от хотел „Черно море“ до Фестивалния и конгресен център всеки ден от 10.00 до 22.00 ч., съпътствани от богата културна програма.

Събитието се организира от Община Варна и Асоциация „Българска книга“. Днес на пресконференция, в която участва зам.кметът Коста Базитов, бе представена подробна програма.

„Алея на книгата“ е формат, който през последните години се утвърди като най-мащабното пътуващо книжно изложение в България. Той представя българската литературна сцена в цялото ѝ многообразие, срещайки читатели с автори и издатели.

В литературния кът предстоят премиери на книги, срещи с писатели и преводачи, дискусии, детски работилници. Част от гостите тази година ще бъдат Ангел Ангелов, Васил Панайотов, Веселина Минкова, Марин Урумов, Наталия Бояджиева, Никола Гигов, Петя Александрова, Росен Николов, Теменужка Роянова, Христина Янева – Хедра, гостуват още Георги Господинов, Ангелина Александрова и Лилия Йовнова, Весела Ножарова, Даниел Вълчев, Елица Виденова, Мария Донева, Недялко Славов, Рене Карабаш, Събка Дякова-Чехович.

В програмата попадат и събития, посветени и на най-младата читателска аудитория, като специален акцент е представянето на литературния алманах „Докосване до Касталия“, в който са поместени избрани литературни творби на десетки деца и младежи от Варна, на възраст от 8 до 25 години.

Всички те творят в Литературен клуб „Касталия“ към Общински детски комплекс, под ръководството на г-жа Магдалена Маркова. Много от творбите са носители на призове от национални литературни конкурси и ще бъдат представени в понеделник, 30 юли, в Литературния кът на Алеята.

Достъпът до всички събития в Културната програма на „Алея на книгата“ е свободен.

 

*******
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.