Красен Кралев участва в награждаването на победителите на плувния маратон “Галата-Варна” (СНИМКИ)

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев участва в награждаването на победителите в 78-ото издание на плувния маратон “Галата-Варна”.

И при мъжетe, и при жените първите места бяха заети от представители на Варна – Арсений Бекетов спечели при мъжете с време 51,24 мин, а Василики Кадоглу при дамите с 55,50 мин. Бакетов получи и купата на името на легендарния плувец Добри Динев. При мъжете челната тройка допълниха Йордан Янчев и Никола Саботинов, а при жените – Филотея Димитрова и София Найденова. Участниците преплуваха 4500 метра от нос Галата до Втора буна.

Маратонът Галата – Варна е най-старото плувно състезание у нас. Той се провежда всяка година от 1939-а насам, като старт няма единствено през 1944 г. В тазгодишното издание на надпреварата стартираха 310 плувци, сред които представители на Русия, Белгия, Украйна, Сърбия, Франция, Канада и Австралия.

„Това е едно от емблематичните състезания за Варна. Като бивш лекоатлет и фен на леката атлетика много ми се иска варненският лекоатлетически маратон някой ден да стигне славата на плувния. Радващо е, че има толкова много участници и се вижда съживяване в плувания спорт. Щастлив съм, че днес победиха варненци. Радвам се за Василики, която работи изключително усърдно с майка си през последните години и ще представлява България на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес. Има всички шансове да вземе квота и за Олимпийските игри в Токио. С Арсений имам по-специална връзка. Много се гордея, че това момче, което е руснак, но от много малък живее във Варна, защитава успешно честта на България“, каза Кралев.

Натурализираният Арсений Бекетов в момента е един от най-перспективните ни млади спортисти.
„Нашата политика е да даваме гражданство на талантливи млади състезатели, които имат възможност дълго време да защитават българските цветове. Арсений е емблематичен пример в тази насока, защото в момента е най-добрият ни състезател в маратонските дистанции в открити води“, заяви Кралев и допълни, че според него Бакетов може да вземе олимпийска квота за Игрите в Токио през 2020 г.

Министърът даде пример и със състезателката по художествена гимнастика при девойките от руски произход Анна Келман, която на последното Европейско първенство спечели бронз отборно заедно с женския ни ансамбъл, Татяна Воложанина и Елизабет Йовчева.

„Служебният кабинет отказа да й даде паспорт. Трябваше наново да извървим цялата процедура. Но когато си отстояваме каузите, когато сме прави, всичко си идва по местата“, каза Кралев.

*******
Главен спонсор на наградата този месец:dionapro-banner
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

“АКАДЕМИЯ ЗА ПАРИ” за първи път във Варна – дава шанс за реализация във водеща международна компания

Снимка: iStock

Лабораторните изследвания отхвърлят наличието на африканска чума за глигана край Шабла