Топклиматологът Георги Рачев с прогноза за оставащите дни от лятото

Август е хубав, добър за ваканция.

Очакваме да е топъл, поне с градус по-топъл от обичайното. Световните метеорологични центрове дават, че август ще е с нормална температура, но засега е по-топъл почти с 1.5 градуса, дори за Пловдив.

За района на Пловдив предстои приятен месец – с много слънце, без да е прекалено горещо. Температурите в Пловдивско и Пазарджишко ще стигнат 34-35, дори нагоре, но за кратко.

Тази година няма да има пържене като други години – обичам Пловдив и знам какво е при 40 градуса. Почти всяка година се докосваме до тези стойности. През 2000 г. за малко да подобрим националния рекорд – на летище Крумово бяха измерени 45 градуса. Това заяви климатологът проф. Георги Рачев в интервю за “Марица”.

“Мисля, че тази година реколтата ще бъде перфектна – особено късните зеленчуци, трайните насаждения вървят добре, гроздето ще навакса захарност. Вярно, реколтата на някои стопани пострада сериозно от градушките. Но това са рисковете на фермерството под открито небе – Яворов е описал драмата преди повече от век. Трябва да сме предвидливи, ясно е, че природата понякога ни сервира неприятни изненади”, посочи още той. По думите му септември и октомври се очертават месеци с нормални температури и с по-ниски валежи.

“Отново добро време за ваканция. А и за реколтата – посаденото ще узрее и ще даде хубав плод”, уточни той. Що се отнася до това чака ли ни парников период и ще се повишат ли средните глобални температури с цели 4-5 градуса, проф. Рачев коментира, че това е един от сценариите, не е реалистичен.

“С увеличаването на температурата до края на века от порядъка на 4 градуса обаче има теоретично основание за подобно развитие. Но гледаме много напред, със 100 години. Така че това е чисто научна вероятност, при задържане на сегашната тенденция. Но науката трябва да се занимава и с крайностите, и с вероятностите, до които може да достигне климатичната система. Обърнете внимание обаче, че в минали геоложки времена температурата на земята е била с 5-6 до 8 градуса по-висока и животът е процъфтявал. Причината – затоплянето е в полярните райони, особено в Северния ледовит океан, и много по-малко в Тропиците и на Екватора”, посочи той и допълни, че основание за прогнозите за парников период е и фактът, че 2016-а беше най-топлата година, откакто се водят метеорологични наблюдения – с температура 1 градус по-висока от средната температура за 20. век.

“Твърде много е, защото тази температура се повиши буквално за последните 20 години. Т.е. процесът е много бърз, динамичен. Това смущава повечето климатолози, защото досега говорехме, че климатът се променя бавно, лежерно, извън рамките на човешки живот. Но в последните 20-25 години виждаме много сериозно повишение на температурата. А когато тя се повиши глобално, се увеличават и изпаренията – най-мощният парников газ, който пречи земната топлина да отиде в Космоса. Получава се ефектът на снежната топка – по-топло, по-влажно, и ново увеличаване на температурата. Докато в един момент климатичната система отново стигне до равновесие. Веднага ще посоча антипод на теорията с парниковия период, която оборва увеличаването на глобалната температура. Като стане по-топло и влажно, се увеличават и облаците, което намалява слънчевата радиация. Така че не бива да градим теории само по един признак. Но е полезно и крайните варианти да бъдат взети предвид”, коментира още той.

Според климатолога никога досега човечеството не е било толкова богато, толкова сито и мирно. Това важи в пълна степен и за нас, българите – вижте жилищата, колите, трапезите, 45-50 млрд. стоят в банките. Това, че мрънкаме и сме недоволни, си е част от човешката същност, от прогреса. Няма лошо да искаш да имаш повече. На това се гради целият просперитет, развитието ни напред. Ако се задоволим с един комат, като спартанците, няма да стигнем доникъде.

*******
Главен спонсор на наградата този месец:dionapro-banner
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Дева Мария е сред 12-те най-влиятелни жени в историята на човечеството

Снимка: Facebook

Станаха ясни датата и мястото на сблъсъка между Кобрата и Фюри