in

БАБХ изпраща пробите за чума на лаборатории в ЕС

Българската агенция за безопасност на храните прекратява конкурса за избор на фирма за доставки на препарати и китове за диагностика на чумата по дребните преживни животни, съобщи на извънредна пресконференция изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев. Взетите близо 8 хиляди проби в 20-километровата зона около огнищата в Ямболско и Бургаско ще бъдат изследвани в лаборатории от Европейския съюз, посочени от Генерална дирекция САНТЕ на Европейската комисия (ЕК). Финансирането на изследванията също ще се поема от ЕК.

Решението е взето след породилите се в обществеността съмнения, че фирмата, притежаваща необходимите права да дистрибутира препаратите за диагностика, към която БАБХ се е обърнала за тези доставки, не разполага с опит в тази търговия и е създадена много скоро преди обявяването на поканата.

„БАБХ юридически е действала напълно законно“, обясни д-р Илиев, като подробно разясни етапите на процедурата, за които ви информирахме на 9 август.

*******
Главен спонсор на наградата този месец:dionapro-banner
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов