in

Най-честите измами по морето

Снимка: Илюстративна

Представителите на силния пол най-често стават жертва на “мними проститутки” по морските курорти. Това показват данните на разследващите, които са разследвали десетки подобни случаи за последните няколко години, пише в. Монитор.

Маскирани като жрици крадли в минижупи и токчета причакват подпийнали западняци пред дискотеките. Докато предлагат евтина любов на улицата, майсторките бързо и ловко прибират портфейла от задния джоб. След две минути демонстрация на ласки по ръцете на жертвата, от нея вече са свалени всички златни пръстени, гривни и часовници. Когато докопат плячката, “жриците” прекратяват горещите си оферти и изчезват като дим.

Класика в жанра е обирът на плажа. Маскирани като туристи крадци лежат на пясъка и изчакват подходящ момент, за да приберат чантата на съседа по хавлия. Този терен обаче е приоритет на дребните крадци, защото плячката обикновено се състои в дребни левчета и телефон.

“Тежката артилерия” на крадците пък работи предимно по хотелите. Изпечени престъпници атакуват ежедневно хотелските стаи докато туристите се пекат на плажа или край басейна. При всеки случай се действа индивидуално и с различен подход. Ако апартаментът е на първи или втори етаж и вратата на терасата е отворена, то крадците се мятат направо през парапета на верандата. За по-високите етажи си има други тактики. Там в употреба обикновено влизат шперцове и подправени ключове. По-рядко се използват въжета за спускане от покрива, заради по-големият риск от злополуки. Веднъж проникнали в стаята, на крадците им трябват по-малко от две минути, за да открият всички скрити пари и ценни вещи. Подобни удари се организират предварително и след дълга подготовка.

За да си осигурят “чист терен”, крадците следят поне ден набелязаните жертви. Най-сигурният знак, че туристите са напуснали стаята идва от терасата. Щом от нея изчезнат плажните хавлии и банските, то обирджиите знаят, че обитателите вече са на път за плажа и спокойно атакуват. Най-обиграните в бранша пък изобщо не се вълнуват дали туристите са в стаята. Те са способни да окрадат всичко, докато летовниците спят на леглата или докато си вземат душ в банята, без да им мигне окото. Най-големият удар бе направен през лятото на 2009 г. в хотел Чайка в Слънчев бряг. Крадци отмъкнаха тогава швейцарски бутиков часовник на стойност 70 000 лева от хотелската стая на строителен бос. Наглият обир бе извършен, докато туристът излязъл за минута на терасата. Късметът на крадците обаче изневери и само два дни по-късно и те бяха задържани. Апашите бяха арестувани след като имаха глупостта да продадат супер скъпия часовник в бургаска заложна къща само срещу 100 лева. Преди години полицията засече и банда от седем румънци, които вилняха в ролята на магистрални бандити. Групата обра 62 годишен мъж от Варна на пътя до Иракли. Румънците направили постановка, че колата им е повредена и на развален английски поискали пари за бензин, предлагайки в замяна пръстен от жълт метал, за който твърдели че е златен. Той отказал да купи ментето, но им дал им пет лева и показал портфейла си, в който имало само още една десетолевка. Единият я грабнал, а другите отмъкнали от дясната седалка шал, шапка и яке. След бърза засада на полицията, обирджиите бяха арестувани в района на Слънчев бряг.

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:dionapro-banner
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов