Въвеждат се нови критерии за поддръжка на басейните

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock

Въвеждат се нови критерии за поддръжка на басейните в хотели и СПА центрове.

Това се налага заради множеството инциденти през последните години, свързани с техническата им изправност. А и старата уредба не дава яснота кой е отговорен за поддръжката и безопасната им експлоатация, пише БНТ.

Според новите изисквания инспектори заедно със собствениците ще проверяват техническата изправност на филтрите и помпите към плувните басейни. За качеството на водата в тях ще продължат да отговарят инспекторите от РЗИ.

От Министерството на туризма твърдят, че досега управителите на басейни не са били контролирани и са действали на своя отговорност, тъй като не е имало разпоредба, която да ги накара да имат задължения за правилната експлоатация на басейните.

Басейните към хотели, вилни къщи и СПА центрове ще бъдат проверявани поне 2 пъти годишно – веднъж рано напролет и веднъж късно есен. Идеята е да има сигурност, че те ще бъдат готови за туристите в началото на летния и на зимния сезон.

Собствениците на басейни край София приеха спокойно новината, че контролът се затяга.

Общественото обсъждане на новата наредба за басейните е до началото на септември. Престои приемането ѝ от правителството, а след публикуването ѝ в държавен вестник собствениците ще имат 3 месеца, за да приведат басейните съгласно новите изисквания.

*******
Главен спонсор на наградата този месец:dionapro-banner
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Снимка: Ройтерс

Светът изгуби британския писател и нобелов лауреат В.С. Найпол

Снимка: БТА

Ивет Лалова: Това пето място е много високо в кариерата ми