Младите и кварталът – можем ли да опазим градската околна среда на Варна?

Целта на проекта е да въвлече младежите от район Чаталджа във философията на споделянето в градска среда и да ги ангажира с развитието на собствения квартал – споделянето на общо пространство, ресурси, среда, отговорност, време, идеи, интереси и дейности.

Проектът ще има два основни вида дейности, които да ангажират младите в желаната посока – от една страна, идейни срещи за анализ, планиране и разработване на идеи за кварталната среда, нейното опазване и развитие, включително и организиране на квартално събитие, а от друга – тематични дискусии, прожекции на филми и практични работилници за опазване на околната среда в градски пространства, които ще изграждат в младежите екологични умения за опазване на кварталната среда. Всички тези дейности ще събират участниците заедно, за да ги учат практически на културата на споделяне чрез знания, умения и идеи. Основна част от дейностите ще се провеждат в Място за срещи и идеи „Кубрик“, където е позициониран офисът на ОЦОСУР (на ул. „Сава Радулов“ №14 в района на пазара на цветята на Чаталджа), а останалата част ще се проведат на открито в квартала и в еко-лагера на ОЦОСУР в с. Езерец.

Първото събитие по проекта е на 14 август и ще бъде среща дискусия на тема “Битовата химия – до колко е вредна за нас и дома ни и можем ли да си произведем домашна и безвредна“.

В края на проекта младежите ще генерират серия от идеи за намеса в градската среда на техния квартал с цел неговото опазване и облагородяване, чрез популяризиране културата на споделяне – на пространства, идеи и дейности. ОЦОСУР ще подкрепи разработването и реализирането на тези идеи като проекти, които да търсят подкрепа за осъществяването си като последващи дейности чрез финансиращи програми и подкрепа от местния бизнес.

Културата на споделяне отдолу нагоре (инициативите за споделяне се инициират от самите граждани и се налагат като култура в общността) става все по-популярна в големите европейски градове. Самата култура на споделяне в градовете не е нова, но философията ѝ се е променила във времето. Усещането за общност вече не е движеща сила в градския живот, а глобалните и местните дискусии сега се фокусират върху процеса по споделяне като нова градска култура, необходима да ни помогне в справянето с изчезващите ресурси, замърсяването на въздуха и икономическата криза. Днес градовете се срещат с проблеми като липсата на основни ресурси и повишаването на икономическото неравенство, от една страна, а от друга – с препълването с боклук и различни отпадъци. Поради това, идеята за споделянето се е превърнала в ключова за справянето с тези предизвикателства.

Популярността на инициативите, които се фокусират върху прилагането на различни начини за споделяне, расте все повече сред младите хора в градовете. Младежите се учат да споделят своето време, ресурси, умения, страсти и интереси. Споделени работни места, комунални градини, споделени парцели, гаражни разпродажби, битпазари, кооперативи, градски споделени колелета и споделени обеди със съседите, всичко това потвърждава факта, че споделянето е разрастваща се икономика и култура, но и реалност, която пасва по естествен начин на природата на младите, поради нуждата да правят нещо заедно.

„Младите и кварталът“ се фокусира върху промяна на отношението на младежите в район Чаталджа към собствения им квартал и живота в него, като им създаде усещането за идентичност, собственост и ангажираност към кварталната среда – както към опазването ѝ, така и към нейното развитие и създаване на съвместно съжителство.

*******
Главен спонсор на наградата този месец:dionapro-banner
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Снимка: БТА

Ивет Лалова: Това пето място е много високо в кариерата ми

Снимка: Pixabay

Морето изхвърли труповете на двете деца край Дуранкулак