Последен ден за безплатно паркиране във Варна, стартира синята зона

Днес е последният ден, в който във Варна може да се паркира безплатно.

От утре се въвежда синя зона в центъра на града. Според някои шофьори обаче паркоместата в централната градска част са намалели драстично след въвеждането на зоната и за тях е истинско предизвикателство да намерят дори платено място.

Недостигът на паркоместа във Варна е дългогодишен проблем, който през летния сезон се задълбочава.

Емилиян Иванов: Когато ми се наложи, както виждате в момента, няма къде да паркирам тук. Иначе съм за малко, но няма и затова ще трябва да изчакам в колата, докато тя отиде. Гостите на града също се ориентират трудно.

Николай Костадинов: Който не познава града и не знае къде да спре. Ето, сега аз съм спрял на никъде и ме е страх да оставя колата, докато не дойде синът, защото ще се загубим и трябва да се търсим по телефона.

От общината заявиха, че целта на зоната е да има ред в паркирането, а не шофьорите масово да спират върху тротоари и пешеходни пътеки. Проектът “Сина зона” вече е изменен няколко пъти, за да се създаде удобство на хората.

Младен Иванов, управител на Общинско предприятие “Паркинги и синя зона”: Има улици, които бяха направени в синя зона. След проверка и анализ, бяха махнати от синята зона. Процесът е непрекъснат.

Минималната глоба за нарушители е фиш от 20 до 50 лева, 200 лева струва спирането на място за хора с увреждания. Нарушители има, не само българи – румънски автомобил, например, който е спрян на тротоара пред училище.

Младен Иванов, управител на Общинско предприятие “Паркинги и синя зона”: Чужденците няма как да бъде установено това уведомление, доколкото знам. Към момента го оставят колегите на чистачката на автомобила. Трябва да бъде установено нарушението на място и тогава се глобяват. Другият вариант е да бъдат репатрирани.

Снимка: Община Варна

Приходите от синя зона ще бъдат инвестирани в ремонт на улици и тротоари. До 2 години тя ще обхване и широкия център във Варна. А от 13 август зоната става платена и на всички нарушители ще бъдат поставяни скоби.

*******
Главен спонсор на наградата този месец:dionapro-banner
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Снимка: Getty Images

Стрелба на карнавал в Манчестър, десет души са ранени (ВИДЕО)

снимка Данил Кираджиев, "Нова Варна"

Екшън по вода и въздух във варненския залив за деня на флота