in

Варна почива на 15 август

Снимка: bereisediewelt.de

За първи път морската столица празнува на 15 август през 1993 година, дотогава за официален празник на града е считан 27 юли.

И тази година варненци ще почиват на 15 август, когато е официалната дата на празника на града. Датата съвпада с големия християнски празник Успение Богородично, а денят е обявен за неработен за жителите на морската столица с решение на местния парламент.

Да се почива на празника на града в последните години се превърна в традиция. Първоначално денят бе обявен за почивен от Министерския съвет. С промените в Закона за местното самоуправление в правомощията на местния парламент е да обявява определени дати за празнични и неработни дни на града. Дотогава Варна е отбелязвала своя празник на 27 юли.

Празникът на Варна се отбелязва от 1993 г. в деня на Успение на Пресвета Богородица по предложение на Митрополията. През 2007 година за първи път 15 август бе обявен и за почивен ден. Така за първи път в историята на България град празнува своя празник като неприсъствен ден. Дотогава Варна е отбелязвала своя празник на 27 юли.

Маратонът от празнични събития тази година в града по традиция са организирани от Община Варна, със съдействието на Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия. Точно в 9 ч. ще започне тържествената архиерейска Света литургия в Катедралния храм „Св. Успение Богородично“. В 10:30ч. ще бъде тържествено издигнат флагът на града, след което ще започне литийното шествие с чудотворната икона на Света Богородица.

За децата на сцена „Раковина“ от 10:30ч. е предвиден спектакълът „Джобни чародейства“ на Мануела Саркисян, в 11:30 ч. ще се открие специално ателие за изработване на кукли, с водещ Мария Банова, а от 19 ч. следват забавни минути с Богдан Томов. За любителите на народната музика от 17:30 ч., също на сцена „Раковина“, ще свири гайдарският оркестър „Диньо Маринов“ при НЧ „Васил Левски 1945“. От 20 ч. е традиционният концерт на пл. „Независимост“, със солисти и оркестър на Държавната опера, под диригентството на Мартин Пантелеев.

В 20 ч. в Летния театър ще започне церемонията по връчване на почетни звания и отличия на Община Варна, след което програмата ще продължи с концерт на Михаил и Кристина Белчеви и фолклорните ансамбли „Варна“ и „Тракия“ – Пловдив.

21 е началният час на концерта в свободната зона на пристанището. В него ще се включат музикалното поп дуо „Моранди“ от Румъния, Славин Славчев и групата Julian’s Laughter, Атанас Колев, Папи Ханс, Виктория Георгиева, 100 кила, Дийп зон прожект /Deep Zone Project/ и Орлин Павлов. Около 23,20ч. ще започнат празничните илюминации.

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:dionapro-banner
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/