in

Собственици на сафари фирми от Варна блокират пътя за Златните

снимка novini.bg

Протестът им е срещу спрените от автомобилната инспекция джипове без лиценз, които обаче по закон не подлежали на лицензиране.

Протест срещу невъзможността да работят, планират собственици на фирми за разходки със сафари джипове от Варна. Това съобщи за „Нова Варна“ Даниела Петрова, един от организаторите на протеста и собственик на фирма за извършване на разходки със сафари джипове.

В петък или събота всички сафари джипове със свалени номера най-вероятно ще блокират пътя за Златни пясъци в района на отклонението за „Каракачански стан“. Нека да видят туристите каква държава сме, коментира положението Петрова. Възмущението на бизнеса е по повод действията на ДАИ, които при масирана проверка миналата седмица свалиха номерата на всички оф роуд автомобили, които извършват организирани разходки на туристи.

Припомняме ви, че преди седмица масираната акция срещу фирмите за сафари разходки се проведе по цялото Черноморие. Проверяващите установиха ,че няма нарушения на данъчните закони и приходите се отчитат с фискални устройства. Всички шофьори са представили касови бележки за съответните дестинации. Екипите на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ обаче са установили сериозни пропуски по Закона за автомобилните превози и главно липса на необходимите лицензи за извършване на подобен вид дейност. Двайсет и два джипа за сафари бяха спрени веднага от вижение, а регистрационните им номера свалени.

Свалиха ни номерата защото нямаме лиценз, от 20 години работим, досега не сме имали проблеми, поискахме да ни издадат лицензи, за да можем да работим, обаче се оказа невъзможно към момента. Просто услугата, която извършваме, не подлежи на лицензиране. „Имаме граждански застраховки, колани, талони, платени пътни данъци, годишен технически преглед, но никога досега не ни е изисквано на нас да имаме лиценз… имаме договор с туроператори, не извършваме плащания на ръка. Всичко е с билети и фактури“, каза още Петрова пред „Нова Варна“.

Изпадаме в един порочен кръг, държавата ни остави без работа и иска да спазваме правила, които тя самата не е предвидила, коментира пред „Нова Варна“ ощетените собственици на фирми. Търпим големи загуби, на ден връщаме по 120 туристи. „За нас сезона приключи и ние оставаме без работа не само аз и моето семейство, но и останалите колеги, които разчитат лятото на нас“, каза още тя.

Собствениците на ощетените фирми са поискали съдействие за разрешаване на казуса си от омбудсмана Мая Манолова.

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:dionapro-banner
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева